Економија 20.03.2024 12:48

Пазарот на комерцијални недвижности во Европа се приближува до точка на пресврт

Пазарот на комерцијални недвижности во Европа се приближува до точка на пресврт

Обемот на инвестиции инвестирани во деловни имоти во Европа се очекува да достигне речиси 34 милијарди евра во првиот квартал на 2024-та година, според консултантската компанија „Savills“.

Иако сè уште паѓа, кривата на инвестиции покажува знаци на стабилизација. Обемот на инвестициите за последните четири квартали, пресметан до крајот на првите три месеци од годинава, се очекува да достигне 144 милијарди евра, нешто под нивото од претходните четири квартали од 149 милијарди евра.

Според прогнозата на консултантската куќа, главните пазари како Велика Британија, Германија и Франција ќе забележат најмал пад на обемот на инвестиции во првиот квартал – само 5% под нивото од првите три месеци од 2023-та година, бидејќи цените на овие пазари се особено брзо се прилагодува.

„Јазот во очекувањата на продавачите и купувачите почнува да се намалува, така што очекуваме да видиме постепено закрепнување на инвестициската активност од втората половина на 2024-та година наваму“, коментира Тристам Лардер, шеф на пазарите на капитал за Европа во „Savills“.

„Секторот за логистика и многубројните семејства ќе останат претпочитани класи на средства во Европа оваа година, иако има растечки апетит за малопродажен простор и со оглед на неодамнешните корекции на цените, гледаме и повеќе инвеститори кои бараат канцелариски прашања“, додаде тој.

„Savills“ предвидува дека оваа година обемот на инвестиции во деловни имоти во Европа ќе достигне 177-182 милијарди евра. Ова ќе биде значително закрепнување на обемот на инвестиции, со раст помеѓу 19% и 22% од пријавените 149 милијарди долари во 2023-та година.

„Централна и Источна Европа и Нордијците се очекува да забележат најголем годишен раст на обемот на инвестиции со проектирани зголемувања од 28-40% и 17-35%, соодветно до крајот на годината, на позадината на релативно ниските пријавени количини во 2023-та година“, забележува Лидија Бриси, директорка за европски анализи во „Savills“.

„Се очекува Јужна Европа да закрепне со раст помеѓу 12-21%, а основните пазари веројатно ќе забележат годишен раст помеѓу 16-19%. Во остатокот од Западна Европа, обемот на инвестиции ќе се зголеми за 15-17% кон крајот на годината“, додава таа.

Способноста да се постигне посакуваниот поврат на инвестицијата беше многу тешка во 2023-та година и тоа доведе до силно надолно движење на приносите во сите сектори на недвижности, забележува „Savills“. Но, консултантската куќа верува дека очекуваното намалување на каматните стапки на централната банка ќе ја поддржи инвестициската активност подоцна оваа година и ќе ги стабилизира приносите од втората половина на 2024-та година наваму.

„Многубројните семејства и супермаркетите се двата сектора со најголем број пазари кои очекуваат приносите да се заострат за -26/50 базични поени во следните 12 месеци, поддржани од позитивните очекувања околу домувањето и намирниците во моментот“, вели Џорџија Ферис, аналитичар во „Savills“. ()