Економија 28.09.2023 11:18

ПЕКИНГ – ЛИДЕР ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА ПАМЕТНИ ВОЗИЛА: Забрзано ја унапредува технологијата за автономно возење

ПЕКИНГ – ЛИДЕР ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА ПАМЕТНИ ВОЗИЛА: Забрзано ја унапредува технологијата за автономно возење

Интелигентните поврзани возила се стратешки фокус за преобликување на глобалниот автомобилски сектор, а совладувањето на нивните основни технологии на терен е клучно за кинеската автомобилска индустрија, изјавија официјални лица на Светската конференција за интелигентни поврзани возила во 2023 година во четвртокот.

Статистиката покажува дека повеќе од 20.000 километри тест патишта се достапни за ICV во Кина, со завршени повеќе од 70 милиони километри тестирање. Во првата половина од годинава, 42,4 отсто од новите патнички возила имале функции за помош при возење.

Градоначалникот на Пекинг, Јин Јонг, рече за време на церемонијата на отворање на конференцијата од 20 до 24 септември дека градот ги искористил своите предности за развој на ICV.

Главниот град ја изгради првата поврзана во светот демонстративна зона за автономно возење контролирана од страна на CLOUD и заврши три фази на повторливи надградби, со достапни патни делови на површина од 160 квадратни километри.

Јин рече дека Пекинг ја презеде водечката улога во лансирањето услуги за автономно возење и политики за поддршка, отворени јавни патишта за тестирање и издавање лиценца со цел да се забрза развојот на иновативниот екосистем на индустријата за ICV.

Тој нагласи дека градот ќе ја искористи својата демонстративна зона за автономно возење на високо ниво за да ја унапреди технологијата за автономно возење преку холистички пристап, фокусирајќи се на технологии, производи, стандарди, сценарија и податоци. Ова вклучува проширување на апликациите за автономно возење, иновации во политиките, поддршка на развојот на основната технологија и промовирање на растот на индустрискиот екосистем во регионот Пекинг-Тијанџин-Хебеи.

Една од најголемите промени во областа на ICV во текот на изминатата година е комерцијалното работење на автономно возење по комплексни урбани патишта во Кина, рече Ли Жениу, виш потпретседател на Baidu.

Во април 2022 година, Пекинг стана првиот кинески град кој го покрена пилот-комерцијалното работење на самоуправувачки патнички возила без никој на возачкото седиште, а автономното возење на Baidu, Apollo Go, беше меѓу првите што понуди целосно автономно возење во Кина.

За време на конференцијата, кинескиот стартап за автономна мобилност Pony.ai објави почеток на тестирањата за автономно возење шатл помеѓу меѓународниот аеродром во Пекинг и зоната на Економско-технолошкиот развој во Пекинг, станувајќи една од првите компании во главниот град што доби одобрение за тестирање на таа рута.

Ли Тианби, главен инженер на Министерството за транспорт, истакна дека технолошката револуција и индустриската трансформација поттикнати од вештачката интелигенција, големите податоци и CLOUD компјутерите значително влијаеле на глобалниот транспорт и доведоа до нови конкурентни предности. Паметниот транспорт, особено автономното возење, е водечки домен за иновации во индустријата.

Ган Џиају, извршен директор на Geely Auto, на конференцијата рече дека идните возила ќе служат како високо интегрирани, суперинтелигентни мобилни терминали што ќе ги поврзуваат онлајн и офлајн световите. Тој рече дека компанијата изградила од крај до крај, саморазвиен систем и еколошки сојузи околу чипови, софтверски оперативни системи, технички податоци и сателитски мрежи за да ја воспостави интелигентната архитектура на Geely како основа.

Во меѓувреме, беше објавен и консензус за унапредување на глобалната комерцијализација на ICV. Според Џанг Џинхуа, генерален секретар на кинеското здружение на автомобилски инженери, консензусот наведува пет клучни принципи: прифаќање на интелигентна автомобилска трансформација за предизвиците на мобилноста, управување со комерцијални апликации засновани на потребите за мобилност, поттикнување на меѓуиндустриски екосистем преку соработка, забрзување на поврзаните апликации за интегрирани системи: возило-пат-cloud systems и подобрување на регулаторните рамки за раст на индустријата.

Конференцијата вклучува и изложба на ICV која ги прикажува најновите модели, врвни технологии и иновативни производи.