Живот 14.11.2023 14:48

Пет причини зошто наутро се будите со главоболка

Пет причини зошто наутро се будите со главоболка

Дури и ако се чувствувате уморни и исцрпени пред да заспиете, повеќето заспиваат знаејќи дека до утрото ќе бидат одморени и полни со енергија. Сепак, не сите имаат толку среќа.

Според истражувањата, еден од 13 луѓе го дочекува главоболка од моментот кога ќе се разбуди. Постојат неколку причини зошто е тоа така.

Честопати, вашите утрински главоболки не се нешто за што треба да бидете премногу загрижени. Тие можат да бидат предизвикани од премногу пиење претходната вечер или дури и од нешто што сте јаделе.

Меѓутоа, ако ги добивате често, дефинитивно треба да разговарате со вашиот општ лекар за тоа.

Еве неколку потенцијални причини за вашите утрински главоболки.

1. Имате апнеја при спиење

Според неврологот Седарс-Синај, Насима Шадбер, хроничните утрински главоболки обично се или мигрена или главоболки на напнатост.

Мигрената често се чувствува како мачна болка на едната страна од главата, заедно со симптоми како што се чувствителност на светлина или гадење. Тензичните главоболки обично се чувствуваат како силен притисок околу главата. Поголема е веројатноста да го доживеете ова ако страдате од анксиозност или депресија.

Без оглед на главоболката што ја имате, невролог вели таа може да биде предизвикана од апнеја при спиење.

2. Лошо спиете

Третина од луѓето ќе доживеат несоница во одреден момент од нивниот живот, што вклучува тешкотии со спиењето, будење во текот на ноќта и сè уште чувство на замор по будењето.

Според др. Шадбер постои интегрална врска помеѓу спиењето и главоболките. Лошиот квалитет на сон може да предизвика главоболки, а подобрениот квалитет на сонот може да помогне во нивно ублажување“.

Има многу работи кои можат да предизвикаат лош сон и несоница, од стрес, анксиозност и депресија до алкохол, кофеин и никотин или непријатна средина за спиење.

NHS препорачува секој ден да одите во кревет и да се будите во исто време, да се опуштите пред спиење со книга, да вежбате редовно и да внимавате вашата спална соба да биде темна.

3. Користете премногу лекови против болки

Премногу честото или предолгото земање лекови против болки без рецепт (OTC) може да предизвика главоболка.

Будењето со главоболка може да значи дека користите премногу лекови, бидејќи вашето тело се повлекува од нив преку ноќ.

4. Нешто што сте јаделе или пиеле

Алергиите и чувствителноста на храна може да предизвикаат мигрена, според студијата објавена во списанието за главоболка и болка.

Студијата од 2020 година објавена во списанието Nutrients покажа дека обработената храна, преработеното месо, црвеното вино и старото сирење се вообичаени виновници.

5. Вознемирени сте или депресивни

Ако страдате од анксиозност или депресија, можеби сте повеќе склони кон главоболки, вклучително и утрински главоболки. Важно е да побарате помош од вашиот општ лекар ако мислите дека сте депресивни. Тие исто така можат да помогнат ако вашата анксиозност влијае на вашиот секојдневен живот или ви предизвикува вознемиреност.