Актуелно 12.02.2024 08:02

Плата до 1.000 евра, а работници нема – изумира овчарството во Македонија

Плата до 1.000 евра, а работници нема – изумира овчарството во Македонија

Овчарството е древна и традиционална активност во Македонија, која се одвива веќе повеќе од 1.000 години. Но, во последните децении, овој сектор се соочува со сериозни проблеми, кои го загрозуваат неговото опстанување.

Еден од најголемите проблеми е недостатокот на квалификувани и заинтересирани работници, кои сакаат да се занимаваат со чување овци. Бројот на овчари секоја година се намалува, бидејќи младите луѓе не ги привлекува овој начин на живот. Овчарството бара многу труд, одговорност и посветеност.

Овчарите работат по 14 часа на ден, немаат годишен одмор, ни празници. Тие мора да се справуваат со разни предизвици, како неповолни временски услови, напади од диви животни, болести и кражби на стоката.

За својот труд, овчарите добиваат плати кои се високи во однос на просечната плата во Македонија. Овчарите можат да заработат и до 1.000 евра месечно, ако имаат добра продукција на млеко и сирење.

Но, оваа бројка очигледно не е доволна за да ги мотивира младите да останат во овој бизнис.

Еден од овчарите, кој ни се претстави како Сашо, вели дека не може да најде никого кој сака да работи заедно со него.

„Имам околу 60 овци, кои ги чувам со мојот син. Но, тој не сака да продолжи со оваа работа, туку сака да оди во градот и да студира. Јас не можам да го спречам, но и не знам што ќе правам без него. Нема никој кој сака да дојде и да ми помогне. Сите бараат лесна работа, а не да се мачат со овци”, вели прилепчанецот Сашо.

Слична ситуација е и кај другите овчари, кои се жалат дека не можат да најдат достојни заменици.

Според експертите, потребно е да се презентираат позитивните страни на овој начин на живот, како што се контактот со природата, самостојноста, традицијата и културата.

Исто така, потребно е да се обезбедат поддршка и стимуланси од страна на државата и локалните заедници, како што се субвенции, обука, кредити, осигурување. Само така, посочуваат експертите, овчарството ќе може да опстане како дел од македонскиот идентитет и наследство.