Економија 27.06.2024 13:02

Платите на британските работници за 14 години реално пораснале само 16 фунти

Платите на британските работници за 14 години реално пораснале само 16 фунти

Истражувањето на британската фондација „Резолушн“ покажа дека неделниот раст на реалниот износ на платите во Велика Британија во последните 14 години изнесува само 16 фунти (37 КМ) кога ќе се земе предвид инфлацијата- пишува Кликс.ба.

Како причина за речиси незабележливото неделно зголемување на реалниот износ на платата ги посочија кризните состојби од 2010 година до денес, меѓу кои и излегувањето на Велика Британија од Европската унија (Брегзит). Дополнително, утврдено е дека овој раст од 1996 до 2010 година изнесува 145 фунти и дека овој раст од 2010 година до денес е значително помал. Дополнително, овој раст од 2010 година до денес е мал во споредба со растот во другите големи економии во истиот период.

Имено, доколку тој раст беше онолку колку што беше во Германија или Соединетите Американски Држави, Британците би заработувале 3.600 фунти повеќе годишно, што е еднакво на неделен раст од 69,23 фунти.

Иако платите во Велика Британија пораснаа побрзо од инфлацијата во последните месеци, тие не беа доволни за да се надмине двегодишниот период кога потрошувачките цени се зголемија побрзо од платите.

Фондацијата „Резолушн“ објави дека платите на оние со најниски примања се зголемиле повеќе, а тоа се должи на зголемувањето на минималната плата. Ова пред се се однесува на работниците во угостителството и трговијата, како и работниците кои одржуваат хигиена. Нивните плати се за 20 отсто повисоки од 2010 година.

Како што заклучиле во споменатата фондација, минималната плата во Велика Британија сега е една од највисоките во светот, пренесува Sky News.