Економија 06.11.2023 15:59

По 16 години започнуваат директните платежни трансакции меѓу Црна Гора, Србија и БИХ

По 16 години започнуваат директните платежни трансакции меѓу Црна Гора, Србија и БИХ

Директните платежни трансакции меѓу Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина треба да се воспостават овој месец по 16 години преку Универзал Капитал Банк, која е единствената банка која изрази интерес да влезе во системот за клириншки плаќања за овој долг временски период ( директно платежна трансакција) помеѓу три земји.

Ова за „Вијести“ го потврдија од Централната банка и од „Универзал капитал банка“. Тоа ќе значи дека граѓаните и стопанството ќе имаат помали трошоци бидејќи досега мораа да плаќаат пари преку странски банки, што беше поскапо и парите ги чекаа по неколку дена. Во септември 2007 година, Централните банки на Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина склучија специјален договор за клиринг на меѓународните плаќања со кој платежните услуги требаше да бидат поевтини, меѓутоа, трансакциите со директни плаќања оживеаја во 2007 година меѓу Србија и Босна. и Херцеговина, додека Црна Гора не се приклучи на тој систем бидејќи немаше интерес од црногорската банка да влезе во овој платен систем.

За оператор на овој систем беше назначена Народната банка на Србија (НБС).