Економија 11.12.2023 08:06

По три седмици пад, доларот порасна во однос на кошницата валути

По три седмици пад, доларот порасна во однос на кошницата валути

На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути порасна минатата седмица првпат по трите седмици пад, закрепнувајќи од лошите резултати во ноември кога изгуби три отсто од вредноста, а растот е благодарение на намалените очекувања дека американската централна банка ќе ги намали каматните стапки веќе наредниот март.

Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американската во однос на шесте најважни светски валути, минатата седмица зајакна за 0,77 отсто, на 103,99 поени. Истовремено, доларот зајакна за 1,08 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 1,0761 долар.

Последниот извештај за вработување во американската економија во ноември покажа дека се отворени 199.000 нови работни места, што е многу над прогнозата од 180.000, што сугерира дека очекувањата на финансискиот пазар дека американската централна банка би можела да започне со намалување на каматните стапки веќе во првиот квартал на 2024 година. Имено, се зголемуваат шансите да дојде до таканаречено „меко приземјување“ на економијата, односно да се избегне рецесијата и покрај високите каматни стапки, па поради тоа слабее притисокот врз Fed за ублажување на монетарната политика.

Пред тие податоци, пазарите проценуваа дека шансите за намалување на каматните стапки на Fed почнувајќи од март се на 60 отсто, но по тие податоци очекувањата беа намалени под 50 отсто. Поверојатно е, според новите прогнози, нивното намалување да се случи во мај, а не во март.

Истовремено, курсот на доларот падна во однос на јапонската валута за 1,27 отсто, на 144,93 јени. Така, курсот на јапонската валута зајакна четврта седмица со ред, а неговиот раст беше поддржан од последните изјави на јапонскиот гувернер Казу Уеда во парламентот дека централната банка се соочува со „уште попредизвикувачка“ година и дека допрва треба да разговараат за опциите за одржување на сегашната ултра-приспособлива монетарна политика која трговците ја земаа како показател за монетарните промени. Јапонската централна банка (Bank of Japan – BoJ) се состанува на 19-ти декември.

„Сè уште е рано за какви и да се големи чекори, но веруваме дека е само прашање кога, а не дали, јапонската централна банка ќе го промени режимот на негативни каматни стапки. Овој евентуален пресврт и импликациите што ќе ги има врз тековите на капиталот ги поддржуваат нашите прогнози дека јенот е потценет и може да зајакне во текот на следната година. Ова е, исто така, еден од столбовите на нашата прогноза за слабеење на доларот“, истакнува валутниот стратег во „Corpay“, Петер Драгичевич. ()