Економија 01.02.2024 12:42

Побарувачката за злато достигна рекордно високо ниво лани и се очекува да продолжи да расте

Побарувачката за злато достигна рекордно високо ниво лани и се очекува да продолжи да расте

Вкупната глобална побарувачка за злато достигна рекордно високо ниво минатата година и се очекува да продолжи да се зголемува во 2024-та година бидејќи Федералните резерви на САД се движат кон намалување на каматните стапки, што би можело да ги поддржи цените, пишува „Bloomberg“.

Вкупната потрошувачка на злато се зголеми за околу 3% на 4.899 тони во 2023-та година, поддржана од силната побарувачка на непроѕирниот пазар преку шалтер, како и од одржливите купувања од централните банки, објави Светскиот совет за злато во својот годишен извештај (WGC). Ова е највисока сума од 2010-та година.

Со исклучок на купувањата надвор од берзата, побарувачката за злато падна за 5% на 4.448,4 метрички тони во 2023-та година, но остана силна во споредба со 10-годишниот просек поради геополитичката и економската несигурност, соопшти „WGC“.

Тековните конфликти, трговските тензии и претстојните избори на повеќе од 60 локации ширум светот веројатно ќе ја поддржат побарувачката оваа година и ќе го неутрализираат потенцијалниот удар за купувањето накит во услови на високи цени и економско забавување, се додава во извештајот Советот.

Просечната цена на златото се зголеми во 2023-та година на рекордно високо ниво од 1.940,54 долари за троја унца, соопшти „WGC“.

Во декември цените на златото достигнаа рекордно високо ниво од 2.135,4 долари за троја унца и се задржаа над психолошкото ниво од 2.000 долари од почетокот на оваа година. Според најновата анкета на „Reuters“, благородниот метал ќе достигне просечни 2.053,5 долари за троја унца во 2024-та година.

Со оглед на тоа што серијата купувања од централните банки продолжи од 2022-ра година „со брзо темпо“, побарувачката во овој сектор достигна 1.037,4 тони во 2023-та година, што е за 4% помалку од рекордот во 2022-ра година, се вели во извештајот на „WGC“.

„Иако побарувачката не е толку силна како што беше во 2022-ра година, таа е значително повисока отколку пред 2022-ра година и ги надмина нашите очекувања. Резултатот е импресивен“, коментира Џон Рид, пазарен стратег во „WGC“.

Откупот на централните банки се очекува да забави за околу 200 тони во 2024-та година, но ќе остане повисок од пред 2022-ра година, предвиде Рид, додавајќи дека ова е конзервативно сценарио и побарувачката може да се забрза.

Во 2023-та година, потрошувачката на накит остана стабилна на 2.092,6 тони поради 17% зголемување на побарувачката во Кина од пандемијата и покрај високите цени на златото.

Откупот на златни шипки и монети падна за 3%, бидејќи побарувачката во Европа продолжи да паѓа, а одливот од берзанските фондови (ETF) кои држат шипки за инвеститори продолжија трета година по ред со пад од 244,4 тони.