Актуелно 08.05.2018 10:35

СДСМ вети, но не ги намали патните трошоци за пратениците

СДСМ вети, но не ги намали патните трошоци за пратениците

Сè уште се бара модел со кој ќе се намалат патните трошоци на пратениците. Иако Законот за плати и надоместоци на избрани функционери претрпе измени пред два месеци, пратеничката на СДСМ, Фросина Ташевска- Ременски, вели дека сè уште се работи на правилникот со кој треба дополнително да се намалат парите кои ги добиваат пратениците. Него треба да го одобрат Спикерот на Собранието и Генералниот секретар. Во меѓувреме и покрај големиот притисок од јавноста дека пратениците земаат огромни суми за патни трошоци, сè уште нема драстични измени и кратења по тој основ. Ременски вели дека освен пратениците, од кратење на патните трошоци не треба да бидат поштедени ниту владините функционери.

-Знам многу случаи кои се многу поекстремни од она што го имавте објавено во јавноста како трошоци на пратениците, изјави Фросина Ташевска-Ременска, пратеник.

А, буџетскиот совет на Собранието денеска имаше срдба со претставници од Меѓународниот монетарен фонд за начинот како народните избраници ја одобруваат државната каса.

-Како слабости од страна на Собранието се детектирани, а тоа е неупатеноста на сите пратеници да го читаат Буџетот и да го толкуваат имајќи во предвид дека сите пратеници не се економисти и не доаѓаат од области коишто покриваат економија и финансии, рече Ременски.

Препораките од ММФ биле дека е потребно навремено вклучување на пратениците во фазата на креирање на буџетот, за да не дојде ситуација, кога тој ќе стигне во Собранието, пратениците првпат да го гледаат.
AlsatM.mk