Банкарство 14.09.2023 11:16

Подигање или намалување на каматите? Големата дилема на централните банкари од светот

Подигање или намалување на каматите? Големата дилема на централните банкари од светот

Бордот на гувернери на Европската централна банка (ЕЦБ), чиј член е и Боштјан Васле од Банката на Словенија, денеска се соочува со тешка одлука дали да ги зголеми или не клучните каматни стапки по десетти пат во последниот година.

Инфлацијата останува далеку над целта од два проценти, што говори за ново зголемување, но од друга страна, потезите на ЕЦБ веќе силно ја потиснуваат економската активност. Се споменува можноста ЕЦБ овојпат да не ги зголеми каматните стапки, туку да даде јасен сигнал дека тоа може да го направи на некој од своите состаноци пред крајот на годината.

По девет зголемувања на клучните каматни стапки на ЕЦБ, мерките се прелеваат во економијата која брзо се лади. Во својата најнова прогноза, Европската комисија ја влоши прогнозата за раст на бруто домашниот производ (БДП) на еврозоната за оваа година од 1,1 на 0,8 отсто.

Тој предвидува намалување на БДП од 0,4 отсто за најголемата германска економија. Од друга страна, инфлацијата и понатаму е тежок орев: Комисијата навистина ја подобри овогодишната прогноза за раст на цените, но во исто време ја зголеми прогнозата за следната година, од 2,8 на 2,9 отсто во еврозоната и од 3,1 на 3 во ЕУ.2 проценти. Гувернерите (ЕЦБ), чија централна цел е да ја спуштат инфлацијата на околу два отсто, на тој начин се соочуваат со прашањето колку е премногу пред денешната седница на Советот.

Дали десеттото покачување во една година премногу би ја потиснало економската активност? Мнозинството економисти во анкетата на Ројтерс предвидуваат дека нема да има ново покачување во септември, а речиси половина од нив веруваат дека ќе следи уште едно до крајот на годината. Аналитичарите анкетирани од Блумберг се поделени околу тоа дали ЕЦБ ќе ги зголеми каматните стапки или не, пренесува Н1 Словенија.