Актуелно 19.11.2018 15:50

Полицискиот синдикат бара зголемување на платите за 10 отсто во 2019-та

Полицискиот синдикат бара зголемување на платите за 10 отсто во 2019-та

Гранскиот Независен синдикат на полицијата денеска пред Владата побара зголемување на платата за уште дополнителни пет отсто за сите вработени во МВР, шумска, затворска и судска полиција. Зголемување на платата од пет отсто, согласно Предлогот на Владата за 2019, да се корегира со уште дополнителни пет отсто и да почне од 1 јануари 2019 година.

Претседателот на НСП Гоце Делчев Тодев изјави дека протестниот марш за денеска, а кој го најавија во петокот, не се реализира поради лошите временските услови на патиштата во нашата држава.

– Му порачуваме на премиерот во наредните два-три дена да достави одредени корекции до Собранието, да ги земе предвид нашите препораки, заложби и барања. Сето ова што го говорам ќе оди на писмено како предлог до Владата и до Собранието се со цел навистина да имаме корекција и минимално 10 отсто на плата, рече Тодев.

Буџетот на Република Македонија, како што рече, мора да биде скроен врз база на предложените колективни договори кои се доставени од Гранскиот независен синдикат, а се однесуваат за шумската и за затворската полиција.