Економија 06.11.2023 09:23

ПОРАСТ НА СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ: Инвеститорите веруваат дека циклусот на покачување на каматните стапки е завршен

ПОРАСТ НА СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ: Инвеститорите веруваат дека циклусот на покачување на каматните стапки е завршен

Глобалните берзи се зголемија оваа седмица бидејќи инвеститорите веруваат дека САД и другите централни банки ширум светот го завршија циклусот на зголемување на каматните стапки како што се намалува инфлацијата.

На Волстрит, Dow Jones порасна за 5,1 отсто, на 34.061 поен, додека S&P 500 скокна за 5,9 отсто, на 4.358 поени, а индексот Nasdaq порасна за 6,6 отсто, на 13.478 поени.

Силниот скок на индексот е благодарение на верувањето на инвеститорите дека циклусот на зголемување на каматните стапки на американската централна банка е завршен.

Во средата челниците на ФЕД на редовната седница одлучија каматните стапки да останат непроменети, во интервал од 5,25 до 5,50 отсто.

Тоа беше втора седница по ред кога ФЕД ги остави каматните стапки непроменети, откако ги зголеми на 11 претходни сесии поради високата инфлација.

Иако претседателот на ФЕД Џером Пауел ја остави отворена вратата за уште едно зголемување на каматните стапки на прес-конференција, повеќето аналитичари веруваат дека тоа нема да се случи.

Дотолку повеќе, велат тие, поради тоа што го кажал Пауел и како растот на приносите на државните обврзници имал влијание врз економијата. Имено, одреден број каматни стапки на кредитите за граѓаните и фирмите се одредуваат според каматните стапки на обврзниците.

„Коментарите на Пауел во средата беа токму она што инвеститорите сакаа да го слушнат“, рече Џастин Бургин, потпретседател во Ameriprise Financial.

Пазарот е поддржан и од деловните резултати на компаниите, иако многу компании ги намалија деловните проценки во тековниот, четврти квартал.

„Во последниот квартал од годинава се очекува значително зголемување на заработката“

Досега, повеќе од 400 компании од индексот S&P 500 ги објавија своите извештаи за заработката за третиот квартал, при што 81 отсто од нив објавија заработка поголема од очекуваната.

Затоа, сега се проценува дека заработката на компаниите од индексот S&P 500 во третиот квартал е зголемена за 5,7 отсто во однос на истиот период лани, додека на почетокот на октомври се очекуваше раст од 1,6 отсто.

Откако компаниите пријавија, нивните проценки за заработката во четвртиот квартал беа намалени. На почетокот на октомври аналитичарите во анкетата на Ројтерс очекуваа раст на заработката во тековниот квартал за 11 отсто на годишна основа, додека сега очекуваат раст од 7,2 отсто.

„Иако проценките се намалени, аналитичарите сепак очекуваат значителен раст на заработката во последниот квартал од оваа година“, вели Бургин.

И на европските берзи цените на акциите пораснаа бидејќи инвеститорите се надеваат дека Европската централна банка повеќе нема да ги зголемува каматните стапки со оглед на тоа што инфлацијата во еврозоната постепено се намалува.

Лондонскиот FTSE индекс порасна за 1,7 отсто, на 7.417 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 3,4 отсто, на 15.189 поени, а париски CAC за 3,7 отсто, на 7.047 поени.