Економија 08.02.2024 09:03

Потрошувачите во еврозоната очекуваат инфлација од 3,2 отсто

Потрошувачите во еврозоната очекуваат инфлација од 3,2 отсто

Потрошувачите во еврозоната очекуваат инфлација од 3,2 отсто во следните 12 месеци, тоа е заклучокот од декемвриското истражување на Европската централна банка (ЕЦБ) објавено вчера. Резултатот покажува дека инфлаторните очекувања на потрошувачите се најниски од февруари 2022 година и дека во ноември изнесувале 3,5 отсто. Граѓаните на еврозоната очекуваат инфлацијата да биде 2,5 отсто во следните три години, што е повисока отколку во ноември, кога очекуваа инфлација од 2,4 отсто, се наведува на веб-страницата на ЕЦБ.

Потрошувачите сметаат дека нивниот номинален приход ќе се зголеми за 1,2 отсто во следните 12 месеци. Анкетираните граѓани во наредната година очекуваат благ економски пад од 1,3 отсто, како и невработеност од 11,2 отсто. Истражувањето беше спроведено онлајн на примерок од околу 19.000 возрасни потрошувачи од 11 земји во еврозоната. Во претходните месеци истражувањето беше спроведено во шест земји од еврозоната, поточно во Белгија, Германија, Шпанија, Франција, Италија и Холандија, а сега за прв пат истражувањето беше спроведено и во Ирска, Грција, Австрија, Португалија и Финска. ()