Економија 26.01.2024 08:17

Повеќе од 100 земји во светот исплаќаат социјална пензија: Како изгледа државната помош ширум светот

Повеќе од 100 земји во светот исплаќаат социјална пензија: Како изгледа државната помош ширум светот

Социјалната пензија постои во околу 100 земји во светот, а некои земји ја воведоа уште во 60-тите години на минатиот век. Јапонија беше меѓу првите што го направи тоа, а оваа државна помош таму денес изнесува околу 600 долари месечно.

Во светот постојат 3 типа на социјални пензии
Социјалната пензија во различни форми постои во над 100 земји во светот. На пример, во САД се исплаќа таканаречената федерална пензија, што значи дека граѓаните откако ќе наполнат 65 години, добиваат околу 1.000 долари месечно.

Социјалните пензии можат да се поделат на:

Универзални пензии за кои е потребен само одреден број години за да се исполнат
Универзални минимални пензии, кои гарантираат дека лицето ќе има сигурен месечен приход во одреден број години, со одредба дека лицето кое аплицира за тоа мора да го помине „пензискиот тест“.

Социјални пензии врз основа на средства: Овој вид на социјална пензија се дава врз основа на тестот за приход и/или имот на поединецот, а многу земји на оваа листа прават дополнителни тестови. Го обезбедуваат некои од најразвиените земји во светот како Австралија, САД, Норвешка, Франција или Велика Британија.

Кои се причините за воведувањето на социјалната пензија?
Постојат бројни причини зошто луѓето не добиваат право на пензија, од здравствени состојби, имотни проблеми, незапишан или недоволен стаж и други. Во овој контекст, министерот нагласува дека треба да бидеме свесни дека овие луѓе без приходи живеат во зоната на сиромаштија и дека иницијативата за социјални пензии е во согласност со концептот на вистинска социјална политика во Европа и современиот свет.

Голем процент од жените во руралните средини немаат никакви приходи во староста, ниту пак имаат сопствен имот или бизнис врз основа на кој би го платиле пензиското осигурување. Во повеќето случаи, имотот го префрлале на брат или на некој машки роднина или се му било префрлено на сопругот.

Универзални социјални пензии
Овој вид пензија се доделува во следните земји:

Боливија
Боцвана
Брунеи
Кукови Острови
Гвајана
Маурициус
Нов Зеланд
Источен Тимор
Намибија
Холандија
Самоа
Сејшели
Суринам
Кирибати
Социјална пензија проверена со средства
Овој тип на социјална пензија се дава во овие земји:

Ерменија
Азербејџан
Бахамите
Барбадос
Белорусија
Бермуди
Кипар
Естонија
Финска
Казахстан
Киргистан
Латвија
Лесото
Литванија
Малдиви
Молдавија
Непал
Панама
Св. Винсент
Свазиленд
Шведска
Швајцарија
Тајланд
Туркменистан
Виетнам

Социјални пензии засновани на средства
Овој вид државна помош обезбедуваат најмалку 45 земји во светот, а начините на кои тие ги одредуваат критериумите за социјалните пензии драстично се разликуваат:

Аргентина
Австралија
Австрија
Бангладеш
Белгија
Белизе
Бразил
Кејп Верде
Чиле
Колумбија
Костарика
Данска
Доминиканска реп.
Еквадор
Франција
Грузија
Грција
Хонг Конг
Унгарија
Индија
Индонезија
Ирска
Израел
Италија
Јамајка
Кенија
Кореја
Монголија
Норвешка
Парагвај
Перу
Филипини
Португалија
Словенија
Јужна Африка
Шпанија
Тринидад и Тобаго
Турција
Украина
Обединето Кралство
САД
Уругвај
Узбекистан
Венецуела
Виетнам