Актуелно 18.12.2023 09:37

Повеќе за сите работници: Мерка за зголемување на платите и во приватниот сектор

Повеќе за сите работници: Мерка за зголемување на платите и во приватниот сектор

Преку новиот, 9-ти апект антикризни мерки, вреден 622 милиони евра, обезбедуваме поддшрка за зголемување на платите на работниците во приватните компании – рече на прес конференција Даниела Колева, пратеничка на СДСМ.

Мерката значи ослободување од придонеси за плати за рабодавачите.

Отвораме можност да се зголемат платите на работниците во приватниот сектор од 3.000 до 9.000 денари.

Работодавачот ќе плаќа само персонален данок, а има целосно ослободување од придонесите за пензиско и здравствено осигурување за делот на зголемувањето на платата.

Оваа мерка можат да ја користат вработени кои примиле плата во висина до 1,5 просечни плати во последните три месеци. Што значи стимулираме зголемување на платите во приватниот сектор и тоа значилно.

Периодот за којшто ќе важи оваа мерка е до 12 месеци и започнува да важи од почеток на наредната 2023 година.

СДСМ го цени и го вреднува трудот на работниците.

Тоа и досега на дело го имаме покажано.

Изборното ветувањето за 500 евра просечна плата, го исполнивме предвреме, и со износ поголем од ветениот. Денес просечната плата изнесува 37.876 денари. 614 евра!

Ова значи дека СДСМ успеа да ја покачи просечната плата за 250 евра во однос на 2016 година, кога изнесувала околу 360 евра.

За 5 и пол години ја покачивме минималната плата двојно повеќе, од времето на ДПМНЕ и тоа за 10 години.

Ако во времето на ДПМНЕ минималната плата беше 9.000 денари СДСМ обезбеди историски највисока минимална плата и денеска изнесува 20.175 денари.

Со СДСМ работникот добива повеќе, со СДСМ има повеќе за сите, порачаа од СДСМ.

()