Актуелно 21.11.2023 10:03

Предупредување за последиците: Зголемување на платите во здравството и судството ќе доведе до кратење на пензиите и студентски оброци, тоа е цената што треба да се плати, вели Битиќи

Предупредување за последиците: Зголемување на платите во здравството и судството ќе доведе до кратење на пензиите и студентски оброци, тоа е цената што треба да се плати, вели Битиќи

Платите во здравството и судството ќе се зголемат доколку здравствената заштитаи услуги се подобрат и предметите се решаваат побрзо. Зголемувањата не треба да бидат на штета на другите. Конечно, ако се зголеми буџетот за платите во здравството, судството и обвинителство, ќе се крати кај пензиите, студентските оброци и книгите за учениците, според вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Додека се одвиваат протести за зголемување на платите во здравството и судството, Битиќи посочи на овие последици.

Нашиот министер за труд и социјална политика преговара практично со сите страни. Нема никаков проблем во зголемувањето на платите во здравството ако има соодветни здравствени услуги за нашите баби и дедовци, родители и самите нас. Не ни пречи да ги зголемиме платите на правдата и обвинителството ако граѓаните не чекаат шест години за да се решаваат нивните предмети. Ако не ги повредува другите, ќе го сториме тоа. Запомнете дека зголемувањето на парите од платите во здравството, Обвинителството и судовите ќе бараат кратење на пензиите, студентските ручеци и книгите. Изборот е едноставен и тоа се нашите можности.

Поради отсуство на министерот за информатичко општество, работната група нема предложено намалување на службените плати, но решение мора да се најде до крајот на месецот. Парламентот мора да одобри законски ревизии.

„Мислам дека ќе се сретнеме оваа недела за конечно да дадеме предлог. Се бараат законски ревизии кои треба да се одобрат од Собранието, решение мора да се најде пред ноември.

Преостанатите средства планираат да им ги вратат на пензионерите, студентите и сите други на кои им треба повеќе од функционерите.

Битиќи и министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, присуствуваа на пуштањето во употреба доградбата на објектот „Кокиче“ како дел од ЈОДГ „Весели Цветови“ во општина Кисела Вода. ()