Економија 18.09.2023 12:15

Преполните складови го загрозуваат глобалниот економски раст

Преполните складови го загрозуваат глобалниот економски раст

Периодот на штедење со кој се соочуваат многу американски и европски компании може да трае подолго од очекуваното бидејќи тие се обидуваат да ги распродадат своите залихи во економска клима каде побарувачката забавува.

Целосните залихи, пишува „Reuters“, значат помалку нарачки за производителите, што доведува до пониски нивоа на деловна активност и на крајот послаб раст.

Високите нивоа на залихи се резултат на годините на трговците на мало, трговците на големо и производителите кои складираа сè, од пиво до алатки, хемикалии и облека, бидејќи пандемиските мерки ги нарушија синџирите на снабдување и затворија многу фабрики.

Добивајте вести на Viber

Складирањето продолжи дури и откако руските трупи ја нападнаа Украина, зголемувајќи ги цените на суровините од енергија до пченица.

Сега, глобалната побарувачка опаѓа бидејќи трошоците за позајмување се зголемија, па компаниите почнаа да ги трошат своите акции. Сепак, процесот е многу побавен отколку што се очекуваше и може да се одолговлекува во следната година, рече новинската агенција, цитирајќи го извршниот директор на „Maersk“, Винсент Клерк, кој вели дека компанијата, еден од најголемите светски превозници на контејнери, е изненадена од тоа колку време им требало на бизнисите да намалување на нивните залихи.

„Очекувавме дека клиентите ќе се намалат околу средината на годината, но засега не гледаме знаци дека тоа ќе се случи. Тоа би можело да стане реалност на почетокот на следната година“, рече тој на неодамнешниот брифинг за медиумите.

„Maersk“ контролира околу една шестина од светската трговија со контејнери, транспортирајќи стоки за многу големи трговци на мало и компании за стока за широка потрошувачка.

Прегледот на корпоративните изјави и брифинзи покажува дека повеќе од 30 американски и европски компании, вклучувајќи ги „Hugo Boss“, „Heineken“ и „A.P. Moller-Maersk“, „3M Co“ и „Stanley Black & Decker“ се пожалија дека оваа ситуација им наштети на нивните резултати во вториот квартал.

Трговците на мало особено се борат да складираат облека и чевли бидејќи потрошувачите трошат повеќе на услуги отколку на стоки, како што правеа за време на пандемијата.

Намалените изгледи доаѓаат во услови на ниски очекувања за резултатите во вториот квартал, бидејќи закрепнувањето на Кина по пандемијата забавува. Податоците на „Refinitiv“ покажаа дека американските и европските компании се очекува да ги пријават своите најлоши квартални резултати во последните години.

Рекордна акумулација

Компаниите кои складираа минатата година се борат да ги намалат залихите бидејќи повисоките трошоци за задолжување и инфлацијата ја намалуваат побарувачката на потрошувачите, изјавија за „Reuters“ корпоративните директори и аналитичари.

Во еврозоната, залихите на готови производи достигнаа рекордни нивоа во август минатата година, а тие почнаа да се расчистуваат дури во мај, покажуваат најновите податоци за производство на еврозоната.

Во САД, анализата на Бирото за статистика на трудот од страна на „CFRA Research“ покажува дека во средината на 2022-ра година, деловните залихи пораснале за 20%, што е најголем скок на рекорд врз основа на податоците кои датираат од 1993-та година.

Трговците на мало го водат овој тренд, зголемувајќи ги своите залихи за една четвртина во однос на претходната година.

Но, некои компании, вклучувајќи ги „BASF“, „Levi Strauss“ и „Holcim“, велат дека најлошото е зад нив.

За лондонската „Coats Group“, која произведува конци и предива, работите се подобруваат, но истоварот на залихите трае подолго од вообичаеното, пишува и новинската агенција, додавајќи:

„Главниот извршен директор Раџив Шарма со нетрпение очекуваше нагло зголемување на нарачките додека клиентите ги испразнија своите магацини, но на повикот на 1-ви август со аналитичарите рече дека не може да го предвиди времето и степенот на тоа закрепнување пред четвртиот квартал“.

Продавниците внимаваат повторно да не се пренатрупаат, но Арун Сундарам, потпретседател за истражување на капиталот во „CFRA Research“, рече дека е загрижен за побарувачката на почетокот на празничната сезона во САД.

„Вишокот на заштеди што потрошувачите го создадоа од почетокот на пандемијата се исцрпуваат и мислиме дека ќе исчезнат засекогаш до крајот на годината или почетокот на следната година“, вели тој.

Парул Џаин, професор по финансии и економија на Универзитетот „Rutgers“, верува дека ситуацијата во САД можеби се влошила, а не е подобра.

Соодносот помеѓу залихите и продажбата во САД беше 1,4 во мај, во споредба со 1,33 пред една година, што значи дека трговците на мало, производителите и трговците на големо имаат повеќе залихи отколку што можат да продадат по повисоки стапки во споредба со пред една година, вели таа.

Гиљермо Ново, претседател и главен извршен директор на американската компанија „Ashland“, рече дека надежите дека празнењето на магацините ќе биде завршено до крајот на јуни се преоптимистички.

„Додека не се суспендираат активностите за контрола на залихите преземени од нашите клиенти, ќе остане тешко за нас да ја процениме моменталната краткорочна крајна побарувачка на пазарот“, рече тој.

Сајрус де ла Рубија, главен економист во комерцијалната банка во Хамбург, не очекува процесот на ново складирање да започне пред 2024-та година.

„Дотогаш претстојат доста тешки времиња“, категоричен е тој.