Банкарство 21.02.2024 09:19

Профитот на најдобрите банки за првпат надмина 100 милијарди евра

Профитот на најдобрите банки за првпат надмина 100 милијарди евра

Најголемите европски банки минатата година за прв пат надминаа добивка од 100 милијарди евра, бидејќи зголемувањето од зголемените каматни стапки им донесе рекордна заработка на повеќето од нив.

Комбинираниот нето приход на 20-те најголеми континентални европски банки кои објавија резултати се искачи на 103 милијарди евра од 78 милијарди евра во претходната година. Три четвртини од заемодавците во групата постигнале најголем профит во својата историја, покажуваат податоците собрани од Блумберг.

Напливот на профитабилноста им овозможи на банките да ја зголемат сумата на пари што им ја враќаат на инвеститорите и ги зајакнаа нивните акции, при што индексот на кредиторите во регионот доби околу 20% минатата година. Иако масовниот скок на профитот ќе биде тешко да се повтори бидејќи ветар од стапките ќе попушти, многу банки се оптимисти дека зголемениот приход од провизии ќе им овозможи да продолжат да растат на крајната линија.

Примерокот што го користи Блумберг не ја вклучува UBS Group AG, чиј профит минатата година се искачи на 29 милијарди долари со купувањето на Credit Suisse. ()