Актуелно 07.12.2023 12:04

Прогнози за 2024 година – ќе има евтин леб само ако нема нова војна во Европа

Прогнози за 2024 година – ќе има евтин леб само ако нема нова војна во Европа

Во текот на следната година не се очекува поскапување на лебот и брашното, велат мелничарите од Македонија. Тие објаснија дека цената на пченицата е стабилна и дека нема да има големи промени во понудата и побарувачката на пазарот.

Економските експерти потврдуваат дека цената на лебот ќе остане непроменета во текот на 2024 година, освен ако не се случи некоја екстремна ситуација која би ја нарушила стабилноста на Европа.

-Само во случај на нова војна во Европа, која би ја зголемила несигурноста и ризикот на трговијата, би можело да има поскапување на лебот и на брашното, но тоа е многу мала веројатност – предупредуваат економистите.

Мелничарите истакнаа дека нема да има недостаток на пченица во Македонија, бидејќи земјата има доволно резерви и домашно производство. Тие се надеваат дека цената на пченицата на светскиот пазар ќе се намали во иднина, поради добрата жетва во главните производителни земји.

-Очекуваме дека цената на пченицата ќе се стабилизира, а тоа би значело дека нема да има потреба од поскапување на лебот и на брашното – порачаа мелничарите.

Потрошувачките организации, пак, изразија задоволство од изјавите на мелничарите и експертите, и најавија дека ќе бараат од Владата да ги продолжи субвенциите за лебот и брашното. Цената на лебот во Македонија е замрзната на 33 денари за 450 грама од 25 февруари 2023 година, по одлука на Владата.

Оваа одлука беше донесена поради зголемената цена на пченицата на светскиот пазар, која во јануари достигна 300 евра за тон. Владата обезбеди субвенции за мелниците и за пекарите, со цел да се заштитат потрошувачите од поскапување на основните животни потреби.

Инаку, годишно во земјава се увезуваат меѓу 60.000 и 100.000 тони пченица, зависно од годината и од домашното производство. Годишните потреби се проценуваат на 300.000 тони, а од домашното производство, зависно од годината, се обезбедуваат околу 250.000 тони пченица.