Актуелно 14.12.2023 08:37

ПРВАТА ДЕЛНИЦА ОД ПРУГАТА МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА ОД 2024 ГОДИНА: Инвестиција вредна 700 милиони евра

ПРВАТА ДЕЛНИЦА ОД ПРУГАТА МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА ОД 2024 ГОДИНА: Инвестиција вредна 700 милиони евра

Делницата Куманово-Бељаковце долга 31 километар е првата етапа вредна 40 милиони евра која треба да биде завршена следната година, а потоа следи втората етапа (Бељаковце-Крива Паланка-34 км) вредна 155 милиони евра, пишува Пословни.хр.

Изградбата на првите две делници од пругата кон Бугарија се одвива според планот, како дел од регионалното вмрежување на Коридорот 8, договорија министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, директорот на Транспортната заедница Матеј Закоњшек и директорот за железничка инфраструктура Зоран. Трифуновски.

„Европската унија дава силна поддршка за изградба на овој коридор како предуслов за ефективно регионално вмрежување. Со огромна поддршка на Транспортната заедница, заедно со нашите соседи Албанија и Бугарија, како и Италија, успеавме да го поставиме Коридорот VIII. на главната карта на европските коридори“, рече министерот Бочварски.

Тој рече дека изградбата на пругата е инвестиција вредна 700 милиони евра, поделена во три фази. Делницата Куманово-Бељаковце долга 31 километар е првата етапа вредна 40 милиони евра која треба да биде завршена следната година, а потоа следи втората етапа (Бељаковце-Крива Паланка-34 км) вредна 155 милиони евра.

„Веќе кажав дека до крајот на годината ќе биде објавен јавен повик за третата фаза (Крива Паланка – граничен премин Деве Баир – 23 километри), вреден над 550 милиони евра. Грантови од 61 милион евра преку ИПА на ЕУ.

За оваа делница веќе е обезбедена II компонентата, а Унијата ќе обезбеди дополнителни 149 милиони евра, очекувам наскоро претставниците да ги потврдат законите за кредитните договори на ЕБОР и ЕИБ, по 175 милиони евра, кои ќе ја заокружи финансиската рамка . “, рече Бочварски.

Пословни.хр ()