Економија 26.01.2024 11:31

Првиот човек на JP Morgan предупредува: Основачот на биткоин може едноставно да избрише сè

Првиот човек на JP Morgan предупредува: Основачот на биткоин може едноставно да избрише сè

Бројот на биткоини е конечен бидејќи се создава со рударење и е околу 21 милион, а последниот биткоин се очекува да биде „изрударен“ дури во 2140 година.

Биткоинот повторно почна да расте минатата година откако гигантите од Wall Street, предводени од BlackRock, најголемата светска компанија за управување со пари, ја започнаа крипто-револуцијата.

Цената на биткоинот се удвои во последните 12 месеци, закрепнувајќи се од катастрофалниот пад во 2022 година.

Сега, откако мистеријата за анонимниот креатор на биткоин Сатоши Накамото ненадејно се продлабочи на почетокот на овој месец, извршниот директор на JP Morgan изјави дека Накамото може да се врати и целосно да го избрише биткоинот.

-Мислам дека има добри шанси кога ќе дојдеме до тие 21 милион биткоини, Накамото хистерично ќе се смее, ќе замолчи и само ќе ги избрише сите биткоини – рече Џејми Димон, шеф на JP Morgan кој долго време го критикуваше биткоинот и целата крипто индустрија.

Бројот на биткоини е конечен бидејќи се создава со рударење и е околу 21 милион, а се очекува последниот биткоин да биде „изрударен“ дури во 2140 година.

– Од каде по ѓаволите знаете дека ќе застане на 21 милион – прашал Димон на маргините на Светскиот економски форум во Давос.

– Никогаш не сум сретнал ниту еден човек кој ми кажал дека со сигурност знаат дека тоа ќе се случи, додаде тој.

Бројот на биткоини што може да се рударат е дел од програмскиот код на самата криптовалута и би бил потребен договор меѓу рударите за да се промени тоа. Доколку мнозинството рудари гласаа за зголемување на бројот на можни биткоини, мрежата би се поделила или би се разделила, а малцинството би продолжило да рудари како сега, ограничена цел од околу 21 милион биткоини, пишува Форбс. ()