Актуелно 05.06.2018 09:16

Путин потпиша закон за контра-санкции против САД и други „непријателски држави“

Путин потпиша закон за контра-санкции против САД и други „непријателски држави“

Претседателот на Русија Владимир Путин потпиша денеска закон за наметнување на контра-санкции против САД и други „непријателски држави“, пренесоа светските агенции.

 

Нормативниот акт беше одобрен од страна на двете парламентарни комори – Државната Дума и Советот на Федерацијата, односно на 22-ри и 30-ти мај.

Законот и дава право на Владата по наредба на претседателот да наметне различни контрамерки против „непријателските држави“, но тие не смеат да влијаат стоки кои не се произведуваат во Русија и други земји.

Претседателот и по препорака на Советот за безбедност на Руската федерација може да ги преземат одлуките за решавање. Постои, исто така, постапка за откажување на контрмерките ако причините за нивното наметнување се отфрлени.

Агенцијата забележува дека во текот на расправата за законот од финалната верзија биле отстранети текстовите споменати конкретни индустрии, стоки и услуги, а листата на можните контрамерки бил скратен. Мерките за одговор се однесуваат не само на „непријателски држави“, туку и на организации под нивна надлежност, како и на службениците и граѓаните на овие земји.

Законот мора да влезе во сила на денот на неговото официјално објавување.