Економија 19.09.2023 10:18

Путин: Се покажа дека ситуацијата во руската економија е подобра од прогнозите

Путин: Се покажа дека ситуацијата во руската економија е подобра од прогнозите

Претседателот на Русија, Владимир Путин изјави дека економската состојба во земјата во голем број клучни показатели е подобра од претходно проектираната.

Состојбата во економијата во моментов е стабилна и избалансирана, а во голем број клучни показатели ситуацијата е многу подобра од претходните проценки и прогнози, рече Путин на состанокот за нацрт-федералниот буџет за 2024-2026 година, пренесува Тасс.

Путин изјави дека, спротивно на негативните прогнози, БДП би можел да достигне 2,8 отсто на крајот на годината.

„Првично се предвидуваше намалување на БДП, но во април беше проектиран раст од 1,2 отсто. „Ние веќе го надминавме тоа, а растот би можел да достигне 2,5, можеби дури и 2,8 отсто до крајот на годината“, рече Путин.

Тој посочи дека руската економија се справи со надворешниот притисок, кој е без преседан и целосно закрепнат, со тоа што БДП го достигна нивото од 2021 година.

„Генерално, сега може со сигурност да се каже дека фазата на закрепнување на руската економија е завршена. „Издржавме апсолутно невиден надворешен притисок од некои владејачки елити во таканаречениот западен блок, кој го нарекуваме непријателски“, рече Путин.

Тој наведе дека приходите на федералниот буџет од нафта и гас во јули и август се приближно на минатогодишното ниво и продолжуваат да растат.

Претседателот на Русија и наложи на владата и Централната банка да преземат мерки за поддршка на националната валута.

„Очигледно, еден од главните проблеми сега е поврзан со забрзувањето на инфлацијата, при што слабеењето на рубљата очигледно е клучен фактор. Неопходно е јасно да се разберат причините за ова и да се преземат навремени мерки. Убеден сум дека владата и Централната банка ќе го направат тоа професионално“, рече Путин.