Актуелно 06.12.2023 12:08

РАСТАТ ЦЕНИТЕ НА НАФАТАТА И ПЧЕНИЦАТА: Европските берзи во пораст, но не и американските

РАСТАТ ЦЕНИТЕ НА НАФАТАТА И ПЧЕНИЦАТА: Европските берзи во пораст, но не и американските

Денеска европските берзански индекси се нерамномерни, американските индекси се во пад, а цената на нафтата и пченицата истовремено пораснаа.

Индексот DAX на франкфуртската берза денеска во 10:30 часот порасна на 16.451,05 поени, исто како и францускиот CAC 40 – на 7.357,11 поени, додека лондонски FTSE 100 падна на 7.496,79 поени, а московскиот MOEX на 3.05 поени.

Вредноста на американскиот берзански индекс Дау Џонс падна на 36.204,44 поени пред денешното отворање на берзата во САД, како и вредноста на индексот S&P 500 – на 4.569,78 поени и вредноста на индексот Nasdaq – на 14.185,49 поени.

Според податоците на берзата, цената на суровата нафта порасна на 73,691 долари за барел, како и цената на нафтата од типот Брент – на 78,755 долари.

Европските фјучерси на гас се продаваа денеска на отворањето на берзата ТТФ по цена од 40,505 евра за мегават-час.

Цената на златото вчера достигна историски максимум од 2.110,8 долари за унца, а денеска во 10:30 часот падна на 2.031,11 долари за унца (унца е еднаква на 28,35 грама).

Пченицата исто така поскапе на 6,0098 долари за бушел (бушел е еднаков на 27,216 кг). ()