Економија 26.10.2023 10:21

РАСТЕ МИНИМАЛЕЦОТ ВО ХРВАТСКА: Колку ќе заработуваат Хрватите во 2024?

РАСТЕ МИНИМАЛЕЦОТ ВО ХРВАТСКА: Колку ќе заработуваат Хрватите во 2024?

Минималната плата ќе биде покачена на 672 евра во Хрватска.

Владата ќе донесе уредба за висината на минималната плата за следната година, а како што најави премиерот Андреј Пленковиќ таа од 700 евра ќе се покачи на 840 евра бруто (околу 672 евра нето). Синдикатите лани реагираа дека минималната плата треба да биде доволна за да се обезбеди пристоен живот и пристојни услови за работа. Македонија заостанува со платите во однос на другите земји од поранешна Југославија.