Економија 25.01.2019 18:53

Растот на бизнисот во еврозоната забавува во јануари

Растот на бизнисот во еврозоната забавува во јануари

Растот на бизнисот во еврозоната речиси застана на почетокот на 2019-та година, а потрошувачката неизвесност, трговските тензии и политичките прашања доведоа до намалување на нови нарачки за прв пат по четири години, објави „Ројтерс“.

Забавувањето се шири и во услугите и во индустријата, а активноста во индустрискиот сектор во Германија се намалува за прв пат во текот на 4 години.

Податоците објавени вчера се разочарувачки за банкарите од Европската централна банка, која минатиот месец ја заврши програмата за откуп за повеќе од 2,6 илјади милијарди евра, чија цел беше поддршка на растот.

Вкупниот „PMI“ индекс на менаџерските по нарачки на агенција „Markit“ се намали до 50,7 поени во јануари, што е најслабото читање од јули 2013-та година. За споредба, прогнозите на аналитичарите беа за зголемување до 51,4 поени по 51,1 поени во декември. Така, индикаторот се приближува до границата од 50 поени што го дели растот од падот.

Податоците за секторите на индустријата и услугите во еврозоната исто се разочарувачки, а индексите на менаџерите по нарачки во двата сектори се намалуваат соодветно до 50,5 поени и 50,8 поени.

„Податоците за менаџерите на нарачки во еврозоната го потврдуваат пренесувањето на слабоста на економијата од минатата година во 2019-та година“, коментира Јан вон Герич од „Nordea“. Според него, надежите за брзо закрепнување на економската активност се нереални и ЕЦБ наскоро може да биде принудена да ги разгледа новите стимулативни мерки.

Аналитичарот од „Nordea“ останува оптимист дека втората половина од оваа година ќе биде подобра, но ако овие надежи се покажат нереални, ќе се зголемат очекувањата за реакција од страна на ЕЦБ.

Производствената активност во Германија, најголемата економија во Европа, за прв пат се намалиле за повеќе од 4 години. Обемот на трговијата ги погоди германските извозници, кои забележаа најслаб раст во последните пет години во 2018-та година на 1,5% од 2,2% во 2017-та година.

Протестите во Франција, стравувањата за претстојното заминување на Велика Британија од Европската унија, потенцијалната техничка рецесија во Италија и континуираната трговска војна меѓу САД и Кина ги натераа бизнисите и корисниците да бидат претпазливи.

Француските индустриски и услужни индикатори паднаа на најниско ниво по повеќе од четири години во услови на слабеење на побарувачката и влијанието на анти-владините протести.

Ситуацијата во индустрискиот сектор во Германија исто така се влоши во почетокот на 2019-та година. Индексот на агенцијата „IHS Markit“ покажа дека активноста во индустрискиот сектор во Германија се намалува за прв пат по четири години.