Економија 21.12.2018 14:27

Рекорден буџет за одбрана

Рекорден буџет за одбрана

Јапонската влада денеска одобри рекорден буџет за одбрана, што претставува зголемување од речиси 12 проценти во текот на седум години. Подемот е дел од обидите на Токио да се спротивстави на растечката воена сила на Кина во Источно-кинеското море и да се брани од заканата од поставувањето на балистичките ракети на Северна Кореја.

Буџетот за финансиската година почнувајќи од 1-ви април 2019-та година ќе се зголеми за 1,4 отсто на 5,26 илјади милијарди јени (48 милијарди долари). Бараниот буџет бара одобрување од парламентот каде владејачката партија има мнозинство.

Најголем трошок е иницијалната исплата од 176 милијарди јени за два ракетни системи од САД, способни за следење и пресретнување на балистички ракети во вселената. Јапонија, исто така, ќе потроши 68 милијарди јени за шест авиони Ф-35.

Во среднорочниот план за обезбедување на одбранбена техника, минатата недела Токио најави дека во следните седум години ќе нарача повеќе модерни борбени авиони „Стелт“, вклучувајќи верзии со кратко полетување и вертикално слетување, за да ги засили своите одбранбени способности на своите острови на границата на Источно-кинеското море.