Актуелно 29.01.2024 09:59

РКЕ: Во 2023 година издадени се лиценци за фотонапонски централи со вкупна инсталирана моќност од 399 MW

РКЕ: Во 2023 година издадени се лиценци за фотонапонски централи со вкупна инсталирана моќност од 399 MW

Во 2023 година издадени се лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори со вкупна инсталирана моќност од скоро 399 MW што претставува раст од над 160 % на инсталираниот капацитет во споредба со 2022 година, кога се издадени 152,2 MW, соопшти Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и управување со комунален отпад (РКЕ).

– Фасцинантен раст од 160 % на нов инсталиран капацитет за производство на електрична енергија регистрираме за само за една година. Сумираните податоци од РКЕ укажуваат дека енергетската транзиција во 2023 година се случува секојдневно, или секој работен ден имаме нови 1,5 MW вклучени на електро енергетскиот систем во нашата држава. Со ова темпо на нови капацитети на производство на електрична енергија од обновливи извори, енергетската независност е значајно зајакната, односно увозот на струја е намален за една третина, вели Марко Бислимоски, претседател на РКЕ.

Новите енергетски капацитети со вкупен инсталиран капацитет од 551,2 MW што се во функција за само две години може да снабдуваат 175,5 илјади домаќинства. ()