Финансии 06.06.2024 11:38

Русија е најбрзо растечка економија во светот, според Светска банка

Русија е најбрзо растечка економија во светот, според Светска банка

Руската економија ја престигна Јапонија и стана четврта по големина во светот во однос на PPP (паритет на куповна моќ), според ревидираните податоци на Светската банка, објавени на почетокот на јуни.

Како што објави bne IntelliNews во август, Русија веќе ја престигна Германија и стана петта по големина економија во приспособени услови. Погодена од повеќекратни шокови неодамна и отсечена од евтиниот руски гас, Германија сега стагнира и падна на шестото место на рангирањето на Светската банка.

Мерењето на БДП на ЈПП го претпочитаат многу економисти, бидејќи ја зема предвид разликата помеѓу локалните цени и номиналните цени слични на познатиот Биг Мек индекс на Економист: една плескавица во Москва чини околу половина од истата плескавица во Њујорк.

Светска банка го подобри рангирањето на Русија откако ги ревидираше нејзините податоци и вели дека Русија всушност ја престигна Јапонија во 2021 година и оттогаш ја задржа својата позиција како број четири. Неговите претходни пресметки беа засновани на податоци од 2017 година, но сега се ажурирани за да ги одразуваат бројките од 2021 година.

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин постави цел на својата влада да произведе економски раст пред светскиот просек. Пред почетокот на војната во Украина, економскиот раст на Русија беше далеку зад оној на глобалниот просек и блиску до стагнација. Сепак, по инвазијата на Украина во 2022 година, економијата ужива во воениот кејнзијанизам и моментално е најбрзо растечка од која било голема економија во светот.

И Русија ја престигна Јапонија пред предвиденото. Путин експлицитно ја насочи својата влада кон целта – да го достигне четвртото место меѓу најголемите светски економии во однос на ЈПП на почетокот на оваа година, а на Кабинетот му беше наложено да подготви мерки за постигнување на оваа цел до 31 март 2025 година.

Рускиот производствен сектор забележа речиси рекорден раст на вработеноста во мај, според новиот извештај на S&P Global, додека веќе тесниот пазар на труд се бори да одговори на порастот на побарувачката за работници.

Индексот на менаџери за набавка (PMI) на S&P Global за руското производство се искачи на 54,4 минатиот месец во споредба со 54,3 во април. Вредноста на PMI над 50 поени укажува на раст, додека сè подолу значи пад.

Прекинувајќи ги односите со Западот, Путин се обложи на глобалниот јужен век, каде што повеќето земји во развој растат многу побрзо од Западот. Во моментов Кина и Индија се на првото и третото место на глобалното рангирање во однос на ППП, но се очекува и двете да станат лидери во номинална смисла во текот на следните три или четири децении. Повеќето од најбрзо растечките економии од пониските на листата се исто така од Глобалниот југ.

Како што опширно објави bne IntelliNews, Русија го промени својот економски модел и по децении на штедење почна да инвестира многу, поттикнувајќи го растот во новата Путиномика. Во исто време кога инвестициите се влеваат во воениот индустриски комплекс, Путин, исто така, ја започна програмата Национални проекти 2.1 за да инвестира и во цивилната економија и да го подобри квалитетот на животот на просечниот Русин, како што јасно кажа во неговите неодамнешни говори. И војната се покажува како благодет за Русите, бидејќи најсиромашните региони во Русија беа најголемите победници и како што неодамна објави bne IntelliNews, индексот на очај во земјата падна на најниско ниво досега оваа година – збирот на инфлација, невработеност и сиромаштија.

Како резултат на овие промени, економистите проценуваат дека потенцијалот за раст на Русија е зголемен од 1-1,5% пред војната на околу 3,5% сега. Минатата година, економскиот раст на Русија ги привлече аналитичарите со експанзија од 3,6%. Оваа година Светска банка веќе речиси трипати ја зголеми прогнозата за раст од 1,1% на 3,2%. Руското Министерство за економија го направи истото.

Дури и приспособената големина на економијата на Светска банка за рускиот паритет на куповната моќ (ППП) може да биде потценета. Светска банка, исто така, проценува дека 39% од руската економија е во сенка, додека сивата економија сочинува само 10% од јапонската економија, што би додало дополнителни 2,5 трилиони долари на приспособената економска големина на руската ППП од 6,4 трилиони долари – сè уште не е доволно за да се надмине Индискиот ППП од 14,6 трилиони долари ја прилагоди вредноста на бруто домашниот производ, но дополнително го зголемува јазот со Јапонија.