Економија 14.09.2023 12:30

Русите основале 7.000 компании во Србија

Русите основале 7.000 компании во Србија

Руските граѓани имаат основано 6.976 компании во Србија од почетокот на војната во Украина. И покрај таа „неверојатна“ бројка, прашање е дали сите овие компании ќе придонесат за растот на српската економија или се само начин руските граѓани да добијат дозвола за постојан престој во Србија, со чија помош можат понатаму безбедни визи за земјите од Европската унија или откажување од воена служба, покажа анализата на Центарот за европски политики (ЦЕП), пишува Нова рс.

Новата генерација руски мигранти се состои од претприемнички млади луѓе од средната и високата средна класа, вработени во ИТ секторот и работат од далечина. Најголем број компании основани од руски граѓани има во технолошкиот сектор. Програмирањето и консалтингот се доминантни меѓу руските бизниси во Србија. Покрај тоа, руските мигранти се занимаваат со угостителство, малопродажба или водат салони за убавина, според ЦЕП. ЦЕП наведува дека регистрирањето на точниот број на Руси кои живеат во Србија се покажало како голем предизвик, а ситуацијата дополнително се искомплицирала поради разликите во медиумските извештаи и официјалните бројки.

На пример, Европската комисија ги презентираше податоците дека 219.153 руски државјани влегле во Србија од февруари 2022 до јуни 2023 година. Но, за разлика од тоа, МВР на Србија тврди дека оваа бројка е значително поголема, односно дека 370.000 Руси влегле во земјата од Од февруари 2022 до април 2023 година. Сепак, Министерството го призна заминувањето на 340.332 руски државјани во истата временска рамка.