Економија 11.07.2024 10:10

Руските пратеници одобрија зголемување на даноците за богатите

Руските пратеници одобрија зголемување на даноците за богатите

Рускиот парламент го одобри нацрт-законот со кој ќе се зголемат даноците на доход за богатите, со цел да се пополни владината каса за време на борбите во Украина. Предлог-законот беше одобрен во последното, трето читање, од Долниот дом, Државната Дума, а неколку часа подоцна од Горниот дом, Советот на Федерацијата.

Тој мора да биде потпишан од претседателот Владимир Путин за да стане закон.

Законската регулатива, која предвидува прогресивен данок на персоналниот доход, е голема промена во однос на рамниот данок кој беше широко заслужен за подобрување на наплатата на приходите откако беше воведен во 2001 година.

Предлог-законот ќе наметне данок од 13% за приходи до 2,4 милиони рубљи (27.500 долари) годишно. За приходи над таа сума, би се применувала постојано повисока даночна стапка, со максимална стапка од 22% за приходи кои надминуваат 50 милиони рубљи (573.000 долари).

Дел од експертите сметаат дека покачувањето на даноците е дел од владините напори да се намали големата зависност од приходите од нафта, додека западните земји ги заоструваат санкциите против извозот на рускиот енергенс.

Путин рече дека зголемувањето на даноците ќе влијае на околу 3,2 отсто од даночните обврзници во Русија. Предлог-законот, исто така, предвидува зголемување на стапката на данокот на доход на компаниите од 20% на 25%.

Се проценува дека даночната реформа ќе донесе 2,6 трилиони рубљи (29 милијарди долари) дополнителни федерални приходи во 2025 година. Рамен данок од 13% беше ставен во сила брзо по првите избори на Путин во 2000 година, во обид да се бори против широко распространетата даночна евазија и да ги зголеми државните приходи.