Економија 13.02.2024 09:25

САД ги истражува инвестициите во вештачката интелигенција

САД ги истражува инвестициите во вештачката интелигенција

Американската Федерална трговска комисија (FTC) во четвртокот едногласно гласаше за отворање истрага за деловни зделки меѓу технолошките гиганти и брзорастечките компании за генеративна вештачка интелигенција. Истрагата меѓу другите ќе ги вклучи Microsoft, OpenAI, Amazon, Alphabet и Anthropic PBC.

Регулаторната агенција објави дека испратила нарачки до пет компании, барајќи дополнителни информации за договорот од 10 милијарди долари меѓу Microsoft и OpenAI, како и за инвестициите на Amazon и Alphabet од 4 милијарди и 2 милијарди долари во Anthropic, соодветно.

Регулаторите велат дека ги бараат информациите за да го утврдат влијанието што инвестициите и договорите го имаат врз конкуренцијата.

Истрагата ќе се фокусира на тоа дали технолошките компании „ги нарушуваат иновациите и ја поткопуваат фер конкуренцијата на пазарот на генеративна вештачка интелигенција“, рече претседателката на FTC, Лина Кан.

Мајкрософт во соопштението рече дека ја поздравува истрагата и дека неговото партнерство со OpenAI „ја промовира конкуренцијата и ја забрзува иновативноста“.

И Alphabet вели дека ја охрабрува истрагата, надевајќи се дека ќе „фрли светлина врз компаниите кои не нудат отвореност на Google Cloud или имаат долга историја на блокирање на клиентите да работат со други“.

Anthropic и Amazon одбија да ја коментираат истрагата, а OpenAI не одговори на барањето на Форбс за коментар.

Соопштението на FTC дојде во четвртокот, по една година огромни инвестиции на големите технолошки компании во компаниите за вештачка интелигенција. Мајкрософт го објави своето партнерство и инвестиции од 10 милијарди долари во OpenAI пред една година. Двете компании станаа уште потесно поврзани откако извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, накратко беше отпуштен од одборот на компанијата во ноември. Алтман беше вратен на функција само четири дена подоцна, по договорот што му даде на Мајкрософт место без право на глас во одборот.

Регулаторите го анализираа договорот од декември, пишува Bloomberg. Тие започнаа веднаш откако Управата за конкуренција и пазари на Обединетото Кралство започна прелиминарна истрага за договорот.

Anthropic е стартап со вештачка интелигенција основана во 2021 година од поранешни вработени во OpenAI, а таа компанија најави и големи партнерства со две од најголемите технолошки компании во САД, Амазон и Алфабет, матичната компанија на Google. Амазон во септември објави дека ќе инвестира 4 милијарди долари во Anthropic, а помалку од два месеци подоцна, Alphabet објави инвестиција од 2 милијарди долари како дел од договорот со кој Anthropic ќе започне да ја користи својата најнова верзија на Google Cloud, нејзиниот примарен производ за вештачка интелигенција.