Живот 07.11.2023 15:28

САМО ЕДЕН ДЕН БЕЗ ИНТЕРНЕТ СВЕТОТ БИ ГО ЧИНЕЛ ДУРИ 43 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ, но овие две држави би биле најпогодени

САМО ЕДЕН ДЕН БЕЗ ИНТЕРНЕТ СВЕТОТ БИ ГО ЧИНЕЛ ДУРИ 43 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ, но овие две држави би биле најпогодени

Тешко е со пари да се измери улогата што ја игра Интернетот во нашиот секојдневен живот. Телефонски повици, пораки, работа на далечина, забава, патување, банкарство – онлајн е дел од речиси сè што правиме во 2023 година.

Податоците од безбедносната фирма AtlasVPN го проценуваат економското влијание на само еден ден без Интернет на глобално ниво на 43 милијарди долари. Но не се сите држави во светот погодени во еднаква мерка. Пресметките покажале дека само две држави – Соединетите Американски Држави и Кина сочинуваат речиси половина од сумата заедно, или вкупно 21 милијарда долари.

Податоците се базираат на алатката за исклучување на трошоците на NetBlocks. Го проценува економското влијание на прекинот на интернетот, прекинот на мобилните податоци или ограничувањето на апликациите користејќи индикатори од Светска банка, ITU, Евростат и пописот на населението во САД.

Така, се чини безбедно да се каже дека ако овој столб на модерниот живот се спушти за еден ден, цената би била огромна.

Користејќи алатка од NetBlocks, податоците користат индикатори од пописот на населението во САД, ITU, Евростат и Светската банка. Можеби не е изненадувачки, САД и Кина ќе бидат најтешко погодени, со што економската активност речиси ќе запре. Другите големи глобални играчи би биле малку помалку погодени од прекинот на Интернет, иако производството, потрошувачката и деловните операции би предизвикале голема финансиска штета.

Еве ги бројките за тоа колку би изгубиле првите 10 најпогодени земји во ова хипотетичко сценарио:

САД: 11 милијарди долари
Кина: 9,8 милијарди долари
Велика Британија: 3,8 милијарди долари
Јапонија: 2,7 милијарди долари
Германија: 1,5 милијарди долари
Индија: 1,4 милијарди долари
Јужна Кореја: 1,2 милијарди долари
Франција: 870 милиони долари
Италија: 640 милиони долари
Канада: 580 милиони долари

Од друга страна, земјите, поконкретно океанските острови како Тувалу, Кирибати, Маршалските Острови, Науру и Микронезија, би имале најмали загуби доколку интернетот се исклучи на еден ден. Овие земји би изгубиле не повеќе од 50 илјади долари.