Економија 13.02.2024 07:51

СЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ХРВАТСКА: Готвачи, скара мајстори, собарки, и за тоа добро се плаќа

СЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ХРВАТСКА: Готвачи, скара мајстори, собарки, и за тоа добро се плаќа

Туристичките и угостителските работници интензивно се подготвуваат за доаѓањето на летото и почетокот на туристичката сезона, а се повеќе има огласи во кои се бараат сезонски работници за хотели и ресторани во регионот, особено во Хрватска.

Заработката за угостителските работни места во оваа земја не е занемарлива, особено ако се земе предвид дека покрај плата, работниците добиваат и бесплатно сместување и оброци, а во некои случаи и бонуси.

На пример, ресторан во малото далматинско гратче Пакоштане бара помошник во кујна за плата до 1.500 евра:

– Потребен ни е помошник за претстојната сезона (чистење, миење садови…). Платата е од 1.200 до 1.500 евра плус бонуси во зависност од влогот. Гарантирано бесплатно сместување во ново реновиран стан. Обезбедена е храна. Повеќе информации во инбокс.

Собарките во Хрватска во екот на сезоната можат да заработат и до 1.150 евра месечно.

– Работното место е хотел со пет ѕвезди на Хвар. Работа на определено време: Од 1 мај до 15 октомври 2024 година Плата од 1.000 до 1.150 евра. Бесплатно сместување. Три бесплатни оброци. Работна облека и работна опрема. Работна дозвола. Можна дополнителна финансиска стимулација и награда за извонредност во работата – стои во огласот.

Од друга страна, ресторан/пицерија во Цавтат, во близина на Дубровник, бара повеќе профилни работници. Обезбедено е сместување и храна, а еден ден во неделата е бесплатен.

– Се бара: Готвач – платата е од 1.800 до 2.300 евра, мајстор за скара од 1.500 до 1.700 евра, пица мајстор од 1.500 до 1.700 евра. Помошник во кујната е од 1.250 до 1.350 евра. Келнер од 1.200 до 1.300 евра – стои во огласот и додава дека „ако си навистина добар во работата, приходот може да оди и подалеку од горенаведеното“.