Банкарство 04.07.2024 10:10

Се наоѓате во странска земја, а банкоматот ви ја „голтнал“ картичката – што сега?

Се наоѓате во странска земја, а банкоматот ви ја „голтнал“ картичката – што сега?

Вадењето пари од банкомат во странство може да биде практично, но исто така носи и одредени ризици. Еден од најголемите стравови за многумина патници е сценариото кога банкоматот ќе им ја „задржи“ банкарската картичка, оставајќи ги без пристап до своите средства далеку од дома.

Ова може да биде особено стресно ако се наоѓате во земја каде што не го зборувате локалниот јазик или не сте запознаени со процедурите за решавање на вакви проблеми. Експертите советуваат дека користењето на банкомати во странство треба да биде ограничено и да се случува само кога е апсолутно неопходно.

Според нив, најдобро е да се испланира патувањето однапред и да се разменат пари уште пред да се замине од дома, или да се користат алтернативни методи на плаќање како кредитни картички или дигитални платформи.

Во случај да мора да се користи банкомат, советуваат експертите, препорачливо е да се изберат апарати кои се наоѓаат во банки или други заштитени простории, а не оние кои се на улица или на други изложени места.

Дополнително, важно е да се информирате за меѓународните такси и провизии кои вашата банка ги наплаќа, како и за потенцијалните скриени трошоци при конверзија на валута.

Некои банки нудат партнерства со банки во странство каде што може да се избегнат или намалат ваквите дополнителни трошоци. Секогаш е добра идеја да се има резервна картичка и малку готовина во локалната валута како резерва.

Во случај да ви ја „голтне“ картичката, веднаш контактирајте ја вашата банка. Денес, повеќето банки имаат меѓународни линии за поддршка кои можат да се користат во вакви итни случаи. Исто така, размислете за користење на банкарски услуги кои нудат мобилни апликации со можност за блокирање на картичките доколку се изгубат или се украдат.

На крајот на краиштата, секогаш е подобро да се биде подготвен и да се има план за управување со финансиите додека сте во странство.

Ова вклучува информирање на вашата банка за вашите патувања, поставување на дневни лимити за повлекување на пари и имање на детален преглед на вашите финансиски опции. Со внимателно планирање и информираност, може да се минимизираат ризиците.