Економија 27.11.2023 11:13

ШТО ЛИ ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ГЛОБАЛНАТА ТРГОВИЈА? Се поизвесни се изгледите за рецесија во Еврозоната

ШТО ЛИ ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ГЛОБАЛНАТА ТРГОВИЈА? Се поизвесни се изгледите за рецесија во Еврозоната

Глобалниот индекс на менаџери за набавка на S&P повторно беше во контракција во ноември

Изгледите за рецесија во еврозоната стануваат се поизвесни бидејќи економскиот пад продолжи во последниот квартал, покажуваат истражувањата за активноста на приватниот сектор.

Глобалниот индекс на менаџери за набавка на S&P повторно се намали во ноември, достигнувајќи 47,1. Иако тоа беше поголем пораст отколку што очекуваа економистите, тоа беше шести месец по ред под нивото од 50 што означува експанзија. Читањата и за производство и за услуги покажаа сличен тренд.

Германија ќе го суспендира уставното ограничување на нето новото задолжување четврта година по ред, откако владата на канцеларот Олаф Шолц беше принудена на радикална ревизија на буџетот со одлука на највисокиот суд во земјата минатата недела. Итен потег за укинување на таканаречената „должничка кочница“ ќе биде дел од ревидираниот буџет за 2023 година, кој министерот за финансии Кристијан Линднер планира да го претстави следната недела.

Во меѓувреме, изгледите за глобалната трговија се зајакнати оваа недела бидејќи извозот на Јужна Кореја најверојатно ќе го задржи моментумот. Од друга страна, кинеските банки ги задржаа своите референтни стапки бидејќи имаат за цел да ја зголемат ликвидноста и да го поддржат кредитирањето, пишува Yahoo Finance.

Каква е ситуацијата на азискиот континент?

Кина може да заврши со намалување на каматните стапки засега бидејќи креаторите на политиката се свртуваат кон други средства за поддршка на економијата и стабилизирање на кредитниот раст во новата година.

Раните податоци за трговијата на Јужна Кореја покажаа дека извозот веројатно ќе го задржи растот овој месец, продолжувајќи со закрепнувањето од едногодишниот пад и помагајќи да се подобрат изгледите за глобалната трговија. Кореја е клучен глобален извозник, така што нејзиниот извоз служи како корисен показател за здравјето на глобалната економија.

Пазарите во развој

Економскиот раст на Тајланд неочекувано забави во третиот квартал бидејќи производството опадна поради слабиот извоз, поддржувајќи го случајот на новата влада да продолжи со планираната програма за готовина од 14 милијарди долари.

Економијата на Чиле порасна повеќе од предвиденото во третиот квартал, предводена од рударскиот сектор, бидејќи централната банка почна да ја олеснува монетарната политика.

Бруто домашниот производ е зголемен за 0,6% во периодот јули-септември во однос на претходната година. Во она што ќе биде маратонски месец за одлуки за каматните стапки во Африка, нејзините најголеми економии ќе ги задржат каматните стапки подолго време. Ангола и Замбија го зајакнаа растот оваа недела за да ја ублажат тврдоглавата инфлација и да ја стабилизираат локалната валута, додека Нигерија исто така се очекува да расте.

Јужна Африка ја задржа својата сегашна стапка, а другите, вклучувајќи ги Мароко, Кенија и Гана, се чини дека го прават истото.

САД

Американците се повеќе ги користат своите пензиски заштеди за да ги покријат сметките за сместување и медицински сметки во услови на поголеми притисоци врз трошоците за живот, покажуваат податоците на Fidelity Investments. Околу 2,3% од работниците се пензионирале од тешкотии во минатиот квартал, што е повеќе од 1,8% една година порано.

Хипотекарните стапки во САД нагло паднаа, ограничувајќи го најголемиот четиринеделен пад за речиси една година и поттикна нов круг апликации за купување домови.

Светот

Кина и Саудиска Арабија потпишаа договор за размена на локална валута во вредност од околу 7 милијарди долари, продлабочувајќи ги нивните врски додека земјите од Блискиот Исток се обидуваат да префрлат поголем дел од нивната не нафтена трговија подалеку од доларот.

Шокот што ги зафати глобалните пазари на домување бидејќи централните банки брзо ги зголемија каматните стапки минатата година, отстапи место на студената нова реалност: Бонанцата за недвижнини што поттикна богатство за милиони е завршена.

Централната банка на Унгарија ја намали основната каматна стапка во согласност со насоките, спротивставувајќи се на владиниот притисок за похрабри чекори за намалување на највисоките трошоци за задолжување на Европската унија.

Турската централна банка ги зголеми каматните стапки за двојно повеќе од очекувањата на пазарот, додека Шведска и Индонезија ги оставија стапките непроменети. ()