Живот 13.12.2023 09:49

Што можеме да очекуваме од вештачката интелигенција во 2024 година?

Што можеме да очекуваме од вештачката интелигенција во 2024 година?

Годинава е одбележана од големиот напредок на вештачката интелигенција. Во проектите поврзани со оваа технологија се вложуваат многу пари. Што може да очекуваме во 2024 година? Неколку професори од Универзитетот „Стенфорд“ даваат свое мислење за новите можности и примени на оваа технологија во новата година.

Промени во уреди

Според професорот Ерик Бринјолфсон, масовното прифаќање на вештачката интелигенција ќе влијае и врз луѓето кои биле поштедени од компјутерската револуција во последните 30 години.

– За креативците, адвокатите, професорите по финансии и другите, работните места ќе се променат. Ако ја прифатиме промената, таа треба да ги подобри нашите работни места и да ни овозможи да правиме нови работи што не сме можеле да ги правиме порано. Работните места ретко ќе бидат целосно автоматизирани, најмногу ќе се работи за зголемување и проширување на она што можеме да го направиме – вели тој.

Манипулации со вештачка интелигенција

Професорот Џејмс Ландеј очекува да види нови модели, особено во видео, поради што ќе има сериозни проблеми со лажни видеа создадени со вештачка интелигенција.

– Ќе видиме ширење на видеа во кои луѓето „зборуваат“ работи кои никогаш не ги кажале. За тоа мора да бидат свесни и потрошувачите и гласачите – вели Ландеј.

Недостиг на графички процесори

Професорот Рас Алтман е загрижен за глобалниот недостиг на графички процесори за вештачка интелигенција. Многу големи компании размислуваат за имплементирање на сопствената вештачка интелигенција, но малку се грижат за графичките процесори, кои се произведуваат од неколку компании чии капацитети се полни.

– Сè уште сме далеку од масовна достапност и влез на пазарот, а притисокот да се забрзаат ваквите проекти со цел да се демократизира пристапот до технологиите за вештачка интелигенција ќе се зголеми – смета Алтман.

Повеќе корисни агенти

Професорот Питер Норвиг смета дека следната година агентите со вештачка интелигенција ќе завршуваат разни работи за нас, како правење резервации, планирање патувања итн.

– Луѓето запишуваат што мислат дека е интересно и важно. Фотографиите се создаваат кога некој ќе ја насочи камерата кон нешто што му се чини важно и ќе кликне на копчето. Нема да биде така со видеото. Луѓето снимаат филмови кои раскажуваат исто како што текстот го прави тоа. Но има камери кои се вклучени 24/7 и снимаат што се случува додека се случува околу нас без филтрирање и без намера. Моделите со вештачка интелигенција досега немале такви податоци, а овие модели подобро ќе разберат што се случува околу нас во иднина – вели тој.

Време на регулативи

Правилата поврзани со развојот и имплементацијата на вештачката интелигенција се фокус на професорката Феи-Феи Ли. Таа се надева дека со регулатива, студентите и истражувачите ќе добијат пристап до ресурси, податоци и алатки со вештачка интелигенција.

Пари, пари и уште пари

Професорот Џи Ванг смета дека ни се потребни доволно пари за да продолжиме да поставуваме тешки и клучни прашања за тоа што сакаме од вештачката интелигенција. Тој смета дека истовремено е важно да се разбере одговорноста во користењето на ваквите технологии.

Комплицирани прописи

Следната година, сојузните американски држави Калифорнија и Колорадо ќе усвојат прописи за автоматизирано носење одлуки во контекст на приватноста на потрошувачите, вели професорката Џенифер Кинг.

– Иако овие регулативи се ограничени на системи за вештачка интелигенција кои обучуваат или собираат лични податоци на поединци, двете им нудат на потрошувачите право да се откажат од употребата на вештачката интелигенција кога станува збор за системи кои имаат значително влијание врз вработувањето или осигурувањето – објаснува Кинг.