Економија 28.09.2023 09:32

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

Министерството за економија на Русија предвидува дека во декември годинава курсот ќе биде 94,3 рубљи за долар и 105 рубљи за евро.

Тој предвидува и дека во јуни следната година доларот ќе вреди 87,5 рубљи, а еврото 97,5 рубљи.

Министерството за економија на Русија очекува зајакнување на рубљата во четвртиот квартал на 2023 година и во првата половина на 2024 година, врз основа на прогнозата за социо-економскиот развој на Русија од 2024 до 2026 година.

Според агенцијата Интерфакс, која имала пристап до овој документ, Министерството за економија на Русија предвидува дека во декември оваа година курсот ќе биде 94,3 рубљи за долар и 105 рубли за евро.

Врвот на зајакнувањето на руската валута ќе се случи во јуни 2024 година, кога доларот ќе вреди 87,5 рубљи, а еврото 97,5 рубљи.

По овој месец се очекува повторно пад на рубљата во однос на споменатите валути.

Според официјалниот курс на Централната банка на Русија, доларот денеска се продава за 96,2 рубљи, а еврото за 101,9 рубљи.