Економија 18.09.2023 11:46

ШТРАЈКОВИТЕ ЈА ВРАЌААТ ВО ИГРА ЧЕТИРИДНЕВНАТА РАБОТНА НЕДЕЛА: Нови преговори, ќе има ли договор?

ШТРАЈКОВИТЕ ЈА ВРАЌААТ ВО ИГРА ЧЕТИРИДНЕВНАТА РАБОТНА НЕДЕЛА: Нови преговори, ќе има ли договор?

Кога Обединетите авто работници свикаа штрајк минатата недела против Џенерал Моторс, Форд и Стелантис, едно од нивните барања се фокусираше на идејата која кружи меѓу синдикатите и нивните барања за трудова реформа.

Покрај барањето за зголемување на платите за 36 проценти и зголемена сигурност на работното место, членовите на синдикатот сакаат 32-часовна, односно четиридневна работна недела без намалување на платите, пишува Си-Ен-Ен.

Предлозите за скратување на работната недела се зајакнаа во последниве години, при што флексибилноста на далечинската работа од ерата на пандемијата поттикна многу од овие повици. Забрзаната употреба на вештачката интелигенција на работното место, исто така, ги натера некои работници да се сомневаат во неопходноста од 40-часовна недела.

Сенаторот Берни Сандерс долго време е гласен поборник за скратена работна недела.

„Гледаме експлозија во оваа земја на вештачка интелигенција и роботика. А тоа значи дека просечниот работник ќе биде многу попродуктивен“, изјави Vermont Independent за Џејк Тапер на CNN во неделата.

„Прашањето како нација што треба да си го поставиме е: Кој ќе има корист од оваа продуктивност? Треба да започнеме сериозна дискусија – и UAW го прави тоа – за значително намалување на работната недела.

Неколку земји спроведоа тестови на четиридневни работни седмици, а најголемата беше одржана во Обединетото Кралство минатата година. Судењето траеше шест месеци и опфати околу 2.900 работници во 61 компанија. Учесниците пријавиле подобар сон, повеќе време поминато со своите деца и пониско ниво на исцрпеност.

„Би било извонредно да се видат луѓето да имаат повеќе време да поминат со своите деца, со нивните семејства, за да можат да прават повеќе културни активности, да добијат подобро образование“, рече Сандерс.

„Луѓето во Америка се под стрес поради десетина различни причини, и тоа е една од причините зошто очекуваниот животен век во нашата земја всушност опаѓа“.

Посебна студија спроведена на Исланд помеѓу 2015 и 2019 година покажа дека намалувањето на бројот на работни денови во неделата не ја намалува продуктивноста. Слична програма во САД и Канада, составена од десетици бизниси, откри дека ниту една од компаниите не планира да се врати на петдневниот стандард по завршувањето на судењето.