Економија 14.12.2023 14:01

Швајцарија ја задржа референтната каматна стапка на 1,75 отсто

Швајцарија ја задржа референтната каматна стапка на 1,75 отсто

Швајцарската национална банка (SNB) ја задржа референтната каматна стапка на 1,75 отсто во четвртокот, откако ги зголеми стапките во изминатите 18 месеци од негативните 0,75 отсто пред паузата во септември.

Банката ја задржа и каматната стапка на депозитите по видување на 1,75 отсто, пренесува Ројтерс. Агенцијата наведува дека тоа целосно ги потврдило очекувањата на анкетираните економисти.

„Инфлацискиот притисок е благо намален во изминатиот квартал. Сепак, неизвесноста останува висока. „SNB затоа ќе продолжи внимателно да го следи развојот на инфлацијата и, доколку е потребно, ќе ја приспособи својата монетарна политика“, се наведува во соопштението на банката.

Подоцна во денес, Банката на Англија и Европската централна банка (ЕЦБ), исто така, се очекува да одлучат да ги задржат каматните стапки на чекање по податоците за ублажување на инфлацијата во Велика Британија и во еврозоната. ()