Економија 21.05.2018 18:35

Силната побарувачка за јапонски автомобили му помогна на извозот на оваа земја

Силната побарувачка за јапонски автомобили му помогна на извозот на оваа земја

Јапонија забележа трговски суфицит од 626 милијарди јени, или 5,6 милијарди долари во април. Ова е она што денеска го објави Министерството за финансии. Овој резултат се должи на силната побарувачка за јапонски автомобили и индустриска опрема на пазари надвор од земјата.

Извозот порасна за 7,8 отсто на 6,8 илјади милијарди јени, што е повеќе од порастот од 5,9 отсто од увозот, достигнувајќи 6,2 илјади милијарди јени, според прелиминарниот извештај на Министерството за финансии.

Трговскиот суфицит е зголемен за 30,9 отсто на годишна основа, и покрај зголемувањето на увозот на енергија.

По региони трговскиот суфицит на Јапонија при стоковата размена со САД е зголемен за 4,7 отсто до 615,7 милијарди јени благодарение на зголемениот извоз на автомобили.

Јапонските автомобили биле силно барани и во ЕУ, што доведе до зголемување на трговскиот суфицит на земјата со 28-те членки со 68,8 отсто до 102,9 милијарди јени.

Јапонија го намали дефицитот со Кина, која е најголемиот нејзин трговски партнер, со 40,2 отсто до 145,8 милијарди јени, бидејќи извозот на опрема за производство на дисплеи со течни кристали е зголемен повеќе од двојно.

Јапонскиот трговски суфицит со Азија како целина се зголеми за 16,6 отсто на 716,3 милијарди јени.