Актуелно 14.05.2024 09:07

Сиромашна земја, луксузни возила – кој може да си дозволи „ферари“ во Македонија?

Сиромашна земја, луксузни возила – кој може да си дозволи „ферари“ во Македонија?
Modern expensive sport car. Generative Ai

Во срцето на Балканот, Македонија често е опишана како земја со слаба економија и ниска куповна моќ на граѓаните. Сепак, погледот на улиците нуди сосема поинаква слика. Во земјата каде што просечната плата е далеку од бројките на западноевропските земји, се возат автомобили чија вредност надминува 300.000 евра.

Според последните извештаи, во Македонија може да се забележат луксузни возила како „бентли“, „порше“, „ролс ројс“ и „ферари“, со цени кои достигнуваат и над 300.000 евра. Оваа феноменална појава е доказ дека не сите се сиромашни и дека има граѓани кои можат да си дозволат ваков вид на луксуз.

Иако официјални податоци за бројот на луксузни возила во земјата не постојат, познавачите на пазарот тврдат дека бројката не е за занемарување. Додека за едни инвестирањето во автомобил од неколку стотици илјади евра е лудост, за други е остварен сон, страст и престиж.

Во земја каде што се чувствуваат последиците од високата инфлација и каде купувањето нов автомобил од салон е реткост, постојат и луѓе кои се горди сопственици на некои од најскапите возила на светот.

Оваа контрастна слика на македонската автомобилска сцена е потсетник дека и во мали економии може да се најдат острови на богатство и луксуз.

Тие не само што ја менуваат перцепцијата за земјата, туку и ја збогатуваат културата на автомобилизмот, создавајќи заедници на ентузијасти кои се дружат и организираат настани за да го споделат својот заеднички интерес.

Иако можеби не се секојдневен призор, луксузните автомобили на македонските улици се доказ дека и во оваа мала земја, страста кон автомобилите и желбата за престиж се толку силни колку и насекаде низ светот.

Во последните неколку години, од почетокот на пандемијата наваму, во земјава се увезени три-четири автомобили „порше“, кои чинат меѓу 240.000 и 260.000 евра.

Во земјава има вкупно 11 возила „ферари“ и едно „ламборџини“ кое чини 240.000 евра.