Актуелно 29.05.2020 17:05

Сиромаштија демнее над 130.000 граѓани во земјава

Сиромаштија демнее над 130.000 граѓани во земјава

Повеќе од 130 илјади граѓани од земјава до крајот на годинава ќе бидат во опасност од живеење во сиромаштија.

За околу 10 отсто се предвидува намалување на приходите и тоа кај граѓаните со најниски месечни примања, а до 15 отсто намалување кај остатокот од населението.

Истражувањето на Светска банка покажува дека во периодот што следи драстично ќе се намали средната класа, а сиромаштијата ќе се продлабочува во зависност од тоа како ќе се развива ситуацијата со здравствената криза.