Економија 19.02.2024 09:09

Сиромаштијата во Аргентина достигна највисоко ниво во последните 20 години

Сиромаштијата во Аргентина достигна највисоко ниво во последните 20 години

Нивото на сиромаштија во Аргентина достигна 57,4 отсто во јануари, што е највисоко во последните 20 години, според извештајот на Католичкиот универзитет во Аргентина (УКА), цитиран од локалните медиуми во неделата, пренесува „Ројтерс“.

Според извештајот, девалвацијата на валутата пезос што ја изврши претседателот Хавиер Милеи кратко по неговата инаугурација на почетокот на декември – и зголемувањето на цените предизвикани од него – ги влошија нивоата на сиромаштија, што ја затвори годината на 49,5%.

„Вистинското наследство на моделот: Шест од десет Аргентинци се сиромашни“, рече Милеи, во објава на социјалните мрежи доцна во саботата.

Милеи ја презеде функцијата ветувајќи дека ќе ја „доларизира“ економијата, ќе ја скроти годишната стапка на инфлација од повеќе од 200%, ќе го елиминира фискалниот дефицит и ќе стави крај на придобивките за политичките династии во Аргентина, кои Милеи ги нарекува „каста“.

Во декември, неговата влада спроведе опсежни економски реформи, првенствено девалвација на пезосот од 54% во однос на американскиот долар, што предизвика колапс на приходите на Аргентинците како што се зголемија цените.

Другите мерки вклучуваат намалување на субвенциите за енергија и транспорт и зголемување на даноците со цел да се постигне фискална рамнотежа.

Во петокот, аргентинското министерство за економија извести за јануарски буџетски суфицит од 518,41 милијарди пезоси (620,85 милиони долари), што е прв пат бројот да биде во зелено од август 2012 година. ()