Живот 01.07.2024 09:37

SpaceX доби дозвола од НАСА да ја уништи Меѓународната вселенска станица

SpaceX доби дозвола од НАСА да ја уништи Меѓународната вселенска станица

НАСА му даде дозвола на SpaceX на Илон Маск да ја уништи Меѓународната вселенска станица (ISS) до 2030 година.

Вселенската станица е постојано окупирана од 2000 година од астронаути кои вршат повеќе од 3.300 научни експерименти над нашите глави.
Но, земјите кои управуваат со ISS се согласија да работат најдоцна до 2030 година.

Од 1998 година, САД, Русија, Јапонија, Европа и Канада одржуваат различни делови на ISS. Договорите за заедничко управување со вселенската станица означија нова ера на глобална соработка по Студената војна.

Но, кога ќе истечат тие договори, вселенската станица ќе треба да биде извадена од орбитата и на SpaceX на Илон Маск му е даден договор од 843 милиони долари да го направи тоа.

Компанијата ќе изгради возило за влечење на вселенската станица низ атмосферата каде што таа „деструктивно ќе се распадне“, соопшти НАСА.

СТАНИЦАТА ЌЕ БИДЕ УРНАТА ВО ОКЕАНОТ

Потоа ќе се урне во океанот, далеку од населените места, заедно со возилото SpaceX.

„Орбиталната лабораторија останува како пример за наука, истражување и партнерства во вселената во корист на сите“, рече Кен Боверсокс, придружниот администратор на НАСА за Дирекцијата за вселенски операции.

Додека SpaceX ќе го развива деорбитното летало, НАСА ќе ја преземе сопственоста по развојот и ќе управува со него во текот на целата своја мисија.

Но, штом ќе се уништи ISS, ниската орбита нема да биде празна.

Приватните компании вклучувајќи ги SpaceX, Axiom, Blue Origin и Vast развиваат комерцијални вселенски станици кои би можеле да лансираат веднаш следната година. „[Изборот на деорбитно возило] ги поддржува плановите на НАСА за идните комерцијални дестинации и овозможува континуирано користење на вселената во близина на Земјата“, рече г-дин Боверсокс.

ISS ги чини различните вселенски агенции 100 милијарди евра да работат, според Европската вселенска агенција, во текот на 30 години.

НАСА соопшти дека агенцијата преминува кон „комерцијални вселенски дестинации поблиску до дома“.