Економија 14.08.2018 20:46

Стокхолм новиот европски штаб по брегзитот

Стокхолм новиот европски штаб по брегзитот

Агенцијата за кредитен рејтинг „Мудис“ го избра Стокхолм за ново европско седиште во контекст на регулаторниот притисок врз секторот за обезбедување доволно вработени во Европската Унија по брегзитот.

„Мудис“ досега ги извршуваше повеќето европски работи од Лондон, но Велика Британија ја напушта Европската Унија во март в година.

„Регистрацијата на нашите агенции за кредитен рејтинг во Шведска ја одразува стратешката важност на нордискиот регион за Мудис“, рече портпаролката на агенцијата во понеделникот.

„Ова ќе ја подобри нашата услуга и ќе ги поддржи пазарите на долгови во ЕУ“, додаде таа.

Според европските регулативи, кредитен рејтинг за клиенти во Европската Унија може да издаваат само агенции регистрирани во Европската агенција за хартии од вредност и пазари (ЕСМА).

Од ЕСМА објавија дека регистрирале филијала на „Мудис“ во Стокхолм, што значи ќе станат филијала на агенцијата.