Економија 03.07.2024 11:13

Струјата на берзите е речиси двојно поскапа од април

Струјата на берзите е речиси двојно поскапа од април

Директорот на српската берза за електрична енергија, Милош Младеновиќ, изјави дека поради топлотниот бран поскапува струјата на берзата, а тоа е и референтната цена на пазарот на големо.

„Во споредба со март и април, кога цените беа во просек 65 евра за мегават час, во мај тие се искачија на 80, во јуни на 98 евра за мегават час, а сега mвч е меѓу 120 и 125 евра“, рече тој на РТС.

Тој рече дека односот меѓу основните и врвните цени на електричната енергија се менува поради големото влијание на соларните централи. Очекуваме дека во вториот квартал основната цена ќе биде повисока од највисоката цена на електричната енергија, што претходно не беше случај“, рече Младеновиќ. Тој посочи дека слични цени се очекуваат и во текот на летото.

„На пазарот на фјучерси, кој е најдобар показател за движењата на цените во иднина, се очекуваат цени во текот на летото од околу 90 евра во третиот квартал и повторно 110 евра за мегават час во четвртиот. Разликата меѓу основните и врвните цени ќе продолжи да биде на страната на основната цена поради големото влијание на соларните централи“, објасни Младеновиќ, пренесува Н1.