Банкарство 13.09.2023 09:44

Светска банка одобри заем од 1 милијарда долари за штетите од земјотресот во Турција

Светска банка одобри заем од 1 милијарда долари за штетите од земјотресот во Турција

Светската банка одобри заем од една милијарда долари за реконструкција на подрачјата погодени од разорните земјотреси од 6 февруари во југоисточна Турција. Ова го соопшти министерот за животна средина, урбанистичко планирање и климатски промени, Мехмет Јожасеки, цитиран од НТВ, пренесе БТА.

Светска банка го доделува заемот во рамките на проектот „Обнова и обнова на Турција по земјотресот“. Јожасеки истакна дека овој заем ќе има клучна улога во закрепнувањето на регионот погоден од земјотресот. Значителен дел од кредитниот пакет, во износ од 684,8 милиони долари, е доделен на Министерството за животна средина, урбанизам и климатски промени, прецизира во „Хуриет“.

Министерот Јожасеки посочи дека 296,5 милиони долари од овие средства ќе бидат наменети за реализација на проектите на Министерството за домување во руралните средини во зоната на земјотресот, а 388,3 милиони долари ќе бидат наменети за реализација на инфраструктурни проекти. На 6 февруари југоисточна Турција беше погодена од два разорни земјотреси со јачина од 7,6 и 7,7 степени, при што загинаа повеќе од 50.000 луѓе.