Актуелно 20.09.2019 08:27

Светската економија тешка 86 илјади милијарди претставена во еден чарт

Светската економија тешка 86 илјади милијарди претставена во еден чарт

Светската економија е во бескрајна состојба на флуктуација.

Купувањето намирници оваа недела или полнењето на вашиот автомобил со гориво може да изгледа како грешка при заокружување кога зборуваме за трилиони долари, но секоја микроекономска одлука или сет на преференции може да се собере во збир.

И како што се менуваат преференците на потрошувачите, технологијата, трговските односи, каматните стапки и вреднувањето на валутата – така се менува и конечниот состав на светската економија од 86 илјади милијарди американски долари.

БДП на земји по големина

Денешната визуелизација ни доаѓа од HowMuch.net и го прикажува најновиот состав на глобалниот економски пејзаж.

Треба да се напомене дека дијаграмот користи номинален БДП за мерење на економското производство, што е различно од користењето на БДП прилагодено за паритет на куповната моќ (ППП). Податоците во дијаграмот и табелата подолу доаѓаат од последното ажурирање на Светската банка, објавено во јули 2019 година.

Топ 15 економии според БДП

Горенаведените 15 економии претставуваат неверојатни 75% од глобалниот БДП, кој стигна до 85,8 трилиони долари во 2018 година, според Светската банка.

Најинтересно е дека јазот меѓу Кина и Соединетите Држави е тесен – а во номинална смисла, кинеската економија сега е со големина од 66,4%.

Поглед од повисоко ниво

Светската банка исто така обезбедува регионален преглед на глобалниот БДП, што помага да се обезбедат дополнителни перспективи:

Организацијата ги рангира и според нивото на приход:

Земјите со ниски приходи – кои имаат комбинирано население од околу 705 милиони луѓе – додаваат само 0,7% од глобалниот БДП.

Поглед кон иднината

За повеќе во врска со светската економија и предвидувањата за БДП на земјите, предлагаме да ја погледнете анимацијата на најголемите економии во 2030 година:

Вреди да се спомене дека анимацијата користи пресметки на БДП (ППП) наместо номиналните погоре.