Економија 13.11.2023 11:40

Светскиот лидер во производство падна во милионски долгови

Светскиот лидер во производство падна во милионски долгови

Најголемиот светски производител на пелети за електрани предупреди дека можеби нема да може да продолжи со работа по зголемените загуби, а предупредувањето дојде на почетокот на овогодинешната грејна сезона. Акциите на компанијата со седиште во Мериленд паднаа за 79%, нивниот најголем пад на денот. Брзата распродажба предизвика повеќекратно запирање на тргувањето на акциите поради нестабилноста и ги одвлече на нови ниски падови.

Enviva забележа загуба во третиот квартал од 85,2 милиони долари и размислува да работи со советниците Lazard Ltd., Alvarez & Marsal и Vinson & Elkins LLP на сеопфатен преглед на структурата на нејзиниот долг, се вели во соопштението од четвртокот. Компанијата го именуваше и главниот финансиски директор Глен Нунзијата да го замени главниот извршен директор Томас Мет, кој останува претседател на компанијата.

Загубата на компанијата, повеќе од четири пати поголема отколку во истиот квартал минатата година, доаѓа додека Enviva се бори со ликвидноста и значителните оперативни предизвици во нејзините фабрики за пелети. Компанијата ги позиционираше своите производи како почиста алтернатива на горивата како јаглен за производство на електрична енергија. Нови електрани на биомаса се планирани или неодамна се отворени во областите вклучувајќи ги САД, ОК, Германија, Јапонија и Брегот на Слоновата Коска.

Вилијам Штраус, аналитичар на пазарот на биомаса во FutureMetrics LLC, рече дека Enviva ја чувствува болката од зделките постигнати по ниски цени кои оставаат малку простор за надворешни шокови.

„Малку е веројатно дека ќе престанат да произведуваат. Сепак, потенцијалот за реструктуирање е реален“, рече тој.

Компанијата предупреди дека можеби прекршува некои од условите на 570 милиони американски долари обезбеден кредитен капацитет, потенцијално веднаш штом датумот на известување на крајот на годината. Заклучно со 30 септември таа го повлекла целиот износ на средствата.

Заостанатите 750 милиони долари во обврзници на компанијата доспеани до 2026 година ќе бидат вклучени во прегледот на структурата на капиталот, соопшти компанијата.

Овие банкноти од 6,5% паднаа за 31,75 центи за доларот за да се тргуваат со 32,5 центи во четвртокот наутро, според Трајс. Приносот сега е повеќе од 72%.

Обврзниците на добавувачот на пелети со седиште во Естонија Graanul Invest паднаа за 4,4 центи во однос на еврото на 66,4 центи, според податоците собрани од Bloomberg. Тие се поставени на најголемиот дневен пад од издавањето на обврзниците во 2021 година.

Водечки светски производител

Enviva е клучен снабдувач на Drak Group Plc, која произведува речиси 10% од електричната енергија во Велика Британија и е најголемиот светски потрошувач на дрвени пелети. „Драк“ има и сопствена флота од фабрики за пелети во САД и Канада.